Patronen met lachgas en ballonnen
NOS Nieuws

Doorbraak in opsporing: lachgas uur na gebruik aan te tonen in bloed en adem

Recreatief gebruik van lachgas is minstens een uur na inhalatie meetbaar in adem en bloed. De rijvaardigheid wordt er minimaal 45 minuten door beïnvloed, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht in samenwerking met TNO en het LUMC, in opdracht van de politie.

Tot nu toe was niet bekend hoe lang lachgas aantoonbaar blijft en wat de invloed ervan is op de rijvaardigheid. Nu is vastgesteld dat de gedragseffecten niet volledig verdwijnen na de initiële intense roes. Voor het vaststellen van een grenswaarde waarboven de invloed op de rijvaardigheid te groot is, is meer onderzoek nodig.

Er was tot op heden ook geen meetmethode om lachgas aan te tonen in adem, bloed of speeksel. Met detectieapparatuur op basis van infrarood is dat nu gelukt. Volgens de onderzoekers is het "technisch haalbaar" om de techniek in het verkeer in te zetten voor handhaving- en opsporingstoepassingen.

Vermoedelijk lachgasgebruik of bezit in relatie tot verkeersdeelname (cijfers: politie)

Jaartal Aantal gevallen
2021 4938
2022 4586
2023 2153

De politie liet onderzoek doen naar de aantoonbaarheid en effecten van lachgas, omdat recreatief lachgasgebruik vermoedelijk een rol speelt bij een aanzienlijk aantal verkeersongelukken met doden of zwaargewonden. De politie kan op dit moment alleen ingrijpen bij lachgasgebruik als er bijvoorbeeld cilinders of ampullen in de auto worden gevonden.

Willem Woelders, portefeuillehouder drugs bij de politie, is blij met de resultaten van het onderzoek. "Dit onderzoek wijst uit dat je lachgas in ademlucht en bloed kunt aantonen en dat gebruik van lachgas in het verkeer de rijvaardigheid aantast. Iets wat wij in onze dagelijkse politiepraktijk al zagen bij veel verkeersongelukken. Ook biedt dit onderzoek een beginpunt om in de toekomst een meetinstrument te laten ontwikkelen." De politie hoopt daarmee het misbruik van lachgas in het verkeer tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl