De Mobiele Eenheid grijpt in
NOS Nieuws

Alle dertien verdachten na rellen Eritreeërs in Den Haag zitten nog vast

Alle dertien verdachten die zaterdag zijn opgepakt bij de rellen tussen twee groepen Eritreeërs zitten nog vast. Volgens de politie worden ze verdacht van openlijke geweldpleging en het bezit van wapens. Het zijn mannen in de leeftijd van 19 tot en met 36 jaar.

Bij de rellen rond de bijeenkomst van de Eritreeërs in een zalencentrum in Den Haag raakten acht agenten gewond. Op de bijeenkomst waren regeringsgezinde Eritreeërs samen gekomen. Tegenstanders van het dictatoriale regime zochten de confrontatie. Volgens de Haagse burgemeester Van Zanen waren het relschoppende jongeren van de Eritrese organisatie Brigade Nhamedu.

Tweede Kamer wil opheldering

Gisteren lieten verschillende partijen in de Tweede Kamer weten opheldering te willen over de rellen. Onder meer VVD en CDA hebben vragen voor demissionair minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz. Ook vinden partijen dat er een onderzoek moet komen naar Brigade Nhamedu.

Dit zijn beelden van de rellen:

Politieauto's in brand in Den Haag

PVV-leider Wilders zegt het "spuugzat" te zijn en vindt dat de daders moeten worden opgepakt en uitgezet. "Ik wil de premier worden die eindelijk eens orde op zaken stelt", schrijft hij op X. De VVD wil dat er "stevig bestraft" wordt, en vindt dat zulk geweld gevolgen moet krijgen voor een eventuele verblijfsvergunning of het "Nederlanderschap". Ook willen verschillende partijen dat er een onderzoek komt naar de spanningen tussen de groepen.

Regelmatig tegenover elkaar

Gevluchte aanhangers en tegenstanders van het regime in Eritrea staan regelmatig tegenover elkaar. Om die reden waren er al extra maatregelen genomen bij de bijeenkomst. Burgemeester Van Zanen erkende later dat de gewelddadigheden hem verrast hebben.

Naar aanleiding van de rellen heeft het Openbaar Ministerie een Team Grootschalige Opsporing op de been gebracht om de verdachten te vervolgen. De politie doet nog onderzoek naar de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl