Muggen in het lab van Wageningen University
NOS Nieuws

Nu al muggen, maar 'niet alles wat voor mug wordt uitgescholden is er eentje'

Het is pas februari, en toch zijn er alweer muggen. De combinatie van hoge temperaturen en veel regen speelt daarbij een rol, zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University. "Waarschijnlijk staan er nu veel kruipruimtes onder water. Huissteekmuggen houden daarvan: ondergrondse broedplaatsen."

Er zijn zo'n veertig soorten steekmuggen in Nederland. Daarvan veroorzaken nu waarschijnlijk vooral de huissteekmug en zogenoemde wintersteekmug overlast, zegt Van Vliet. Deze twee soorten houden, in tegenstelling tot andere muggen, geen winterslaap en zijn dus gedurende het hele jaar actief.

In een warme winter zijn ze nog actiever dan normaal, en dat soort winters komt steeds vaker voor. Daarom moeten we volgens Van Vliet steeds meer rekening houden met muggen in de winter.

Het is volgens hem wel goed om na te gaan of een zoemend geluid echt afkomstig is van een mug. Een paar jaar geleden deed hij met collega's onderzoek via muggenradar.nl waarbij mensen dode muggen konden opsturen. Van de paar duizend beesten die de onderzoekers kregen opgestuurd, was één op de vijf geen mug. "Lang niet alles wat voor mug wordt uitgescholden, is een mug."

Zwakker door warmte

We hoeven niet meteen te vrezen voor een zomer met veel muggen, nu de temperaturen in de winter al hoger liggen, zegt Van Vliet. Dat is volgens hem een veelgehoorde misvatting. Muggensoorten die wel een winterslaap houden, kunnen door de hoge temperaturen juist verzwakken, legt hij uit. "Dan ligt hun basisademhaling hoger, daardoor verbranden ze meer en zijn ze snel door hun reserves heen."

Daar komt nog bij dat deze winterslaapsoorten bij hoge temperaturen minder antivriesmiddel aanmaken in hun bloed. "Als het plots toch weer koud wordt, zijn ze minder goed beschermd en dan kunnen ze juist doodgaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl