NOS Wielrennen

Evenepoel weerstaat Van Aert, buigt voor Martínez en pakt eindzege in Algarve

Remco Evenepoel heeft het eindklassement van de Ronde van de Algarve op zijn naam geschreven. In een meer dan boeiende slotrit met meer dan 3.000 hoogtemeters verdedigde hij zijn leiderstrui met verve.

Op de slotklim moest hij net als eerder deze week wel het hoofd buigen voor Dani Martínez. De Colombiaan van Bora-hansgrohe werd tweede in het eindklassement, voor de Sloveen Jan Tratnik (Visma-LeaseABike).

Dani Martínez is Remco Evenepoel te snel af in de sprint bergop in de slotrit van de Ronde van de Algarve.

Voor Evenepoel is het al de derde eindzege in de vijfdaagse rittenkoers in Zuid-Portugal, maar nooit eerder was de concurrentie zo sterk. Uiteindelijk maakte zijn tijdritzege van zaterdag het verschil, maar ook in de slotrit moest hij aan de bak.

"Mijn ploeg heeft het uitstekend gedaan in een moeilijke situatie", beaamde Evenepoel na afloop. "Dan maakt het uit dat we met Mikel Landa een heel ervaren man hebben om de boel te controleren. Ik ben trots op de jongens."

Met die 'moeilijke situatie' doelde Evenepoel op de grote en sterke kopgroep, die al in het begin van de rit ontstond.

In die kopgroep zaten naast Mike Teunissen (de kersverse vader van een tweeling) en Gijs Leemreize ook vooruitgeschoven pionnen van Evenepoels concurrenten. Dat bleek een voorbode van wat komen ging.

Coup Van Aert

Op 40 kilometer van de finish gooide Wout van Aert namelijk de knuppel in het hoenderhok en hij kreeg met Ben Healy een uitstekende metgezel mee. Het bleek onderdeel van een masterplan van Visma-LeaseABike, want Hagenes liet zich meteen terugzakken uit de kopgroep en samen werd het gat naar de kopgroep in een mum van tijd gedicht.

Op de eerste van twee beklimmingen van de Alto de Malhão (2,6 kilometer aan 9,3 procent) lieten Healy en Van Aert de kopgroep achter zich en alleen Leemreize - die de overstap maakte van Jumbo-Visma naar DSM-firmenich-Postnl - kon volgen.

Van Aert (vierde in het klassement op 1.18) en Healy (zesde op 1.20) flirtten zelfs even met de eindzege toen de marge opliep tot anderhalve minuut, maar zo ver kwam het niet.

Achter die drie maakten Landa en Bob Jungels tempo voor hun kopmannen Evenepoel en Martínez en zorgden ervoor dat het gat aan de voet van de slotklim nog maar 18 seconden was.

Met nog twee steile klimkilometers te gaan, werd Healy als laatste ingerekend en was duidelijk dat opnieuw de grote namen gingen sprinten om de dagzege. Sepp Kuss en Tom Pidcock probeerden die sprint nog te ontlopen met een demarrage, maar vergeefs.

Evenepoel ging op de grote plaat als eerste aan, maar werd gecounterd door Martínez die zo zijn tweede ritzege deze ronde boekte.

Buitenblad

Evenepoel won in zijn nog altijd prille loopbaan al drie keer het eindklassement in Zuid-Portugal, maar winnen op de Alto de Malhão lukte hem nog nooit. Dat zorgde voor gemengde gevoelens bij de eerzuchtige Belg.

"Twee keer derde en nu tweede", rekende Evenepoel voor. "Ik moest de hele slotklim op het buitenblad doen en dat was funest voor mijn benen. Dat is jammer, want ik denk dat ik ook vandaag had kunnen winnen."

Thymen Arensman (Ineos) kwam als negende boven op de Malhão en beëindigde zijn eerste ronde van het seizoen als vijfde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl