Een deelnemer aan een herdenking in Sint-Petersburg wordt opgepakt
NOS Nieuws

Honderden aanhoudingen rond herdenkingen voor Navalny in Rusland

In Rusland zijn sinds de dood van Aleksej Navalny meer dan 400 mensen opgepakt die publiekelijk de Russische oppositieleider hebben herdacht. Dat meldt de Russische mensenrechtenorganisatie OVD-info, die opkomt voor de vrijheid van vergadering en vereniging.

De aanhoudingen waren in zeker 32 steden. Met name in Sint-Petersburg en Moskou werden veel mensen opgepakt. In die eerste stad werden meer dan 200 mensen gearresteerd volgens de mensenrechtenorganisatie.

Ondanks de arrestatiegolf, naar verluidt de grootste sinds september 2022 toen men demonstreerde tegen de mobilisatie van reservisten voor de strijd in Oekraïne, blijven Russen Navalny herdenken. Persbureau Reuters meldt dat er in Sint-Petersburg tientallen mensen bij een monument voor slachtoffers van onderdrukking bloemen hebben gelegd. Ook in andere steden durven groepen Russen het hier en daar aan om een kaarsje te branden.

Bloemleggingen

Vrijdag werd bekend dat de bekende criticus van president Poetin dood is, na een lange periode van zorgen over zijn gezondheid in de strafkolonie waar hij zat na de schijnprocessen tegen hem. Sindsdien zijn er binnen en buiten Rusland herdenkingen georganiseerd.

Van Berlijn tot Londen tot Amsterdam: in verschillende Europese steden zijn sinds vrijdag vele honderden mensen de straat opgegaan om hun afgrijzen over Navalny's dood kenbaar te maken en om de 47-jarige activist te herdenken. Velen houden, net als veel geschokte wereldleiders, president Poetin verantwoordelijk voor Navalny's dood.

 • AFP
  Een herdenkingsbijeenkomst voor Navalny in Parijs
 • ANP
  Ook in Amsterdam kwamen mensen samen om Navalny te herdenken
 • EPA
  Bij de Russische ambassade in Londen leggen sympathisanten van Navalny bloemen neer
 • AFP
  Ook bij de Russische ambassade in Helsinki, Finland, werden bloemen gelegd

In Rusland zijn zulke publieke uitingen van rouw en woede niet zonder risico. Vrijdag waarschuwden de Russische autoriteiten al om niet naar protesten of wakes te gaan.

Toch laten sommige sympathisanten van Navalny zich daardoor niet afschrikken, is onder meer te zien op het Russische onafhankelijke nieuwskanaal SOTA. Het kanaal deelt op Telegram onder meer beelden van bloemleggingen en kleinschalige protestacties in Moskou, Kaliningrad, Perm, Sint-Petersburg en Novosibirsk.

Ook in de door Rusland bezette Oost-Oekraïense stad Loehansk zijn gisteren bloemen neergelegd, bij een monument voor de slachtoffers van Sovjet-dictator Jozef Stalin.

Mogelijk meer opgepakt

Mensenrechtenorganisatie OVD-info houdt er rekening mee dat er meer mensen zijn opgepakt dan de 400 waar nu melding van wordt gemaakt. "We publiceren alleen de namen van mensen over wie we betrouwbare informatie hebben en wiens namen we kunnen publiceren."

De aantallen die de onafhankelijke organisatie noemt zijn nog niet te verifiëren. Een reactie vanuit de Russische autoriteiten is er niet. Russische staatsmedia maken geen melding van bijeenkomsten of bloemleggingen naar aanleiding van Navalny's dood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl