Een herdenking in Moskou, vanochtend
NOS Nieuws

Arrestaties rond herdenkingen voor Navalny in Rusland, bloemen weggehaald

In Rusland zijn gisteren en vandaag zeker 212 mensen opgepakt bij herdenkingsbijeenkomsten voor de overleden oppositieleider Aleksej Navalny. Dat meldt mensenrechtenorganisatie OVD-info. In Sint-Petersburg werden volgens de organisatie 109 mensen aangehouden en in Moskou zeker 39.

Ook in andere plaatsen werden mensen opgepakt, zoals in de grensplaats Belgorod en de noordoostelijke mijnbouwstad Vorkoeta.

De autoriteiten waarschuwden gisteravond om niet naar protesten of wakes te gaan in Moskou. Volgens de Russische aanklagers is er niet overlegd met de autoriteiten en zouden deelnemers daarom gearresteerd kunnen worden.

Op beelden op sociale media is onder meer de arrestatie van een vrouw in Moskou te zien. Zij hield een papier omhoog met daarop de tekst 'Aleksej Navalny overleed vandaag'. Ze is afgevoerd door de politie.

Navalny geëerd in Russische steden, politie pakt mensen op

Op meerdere plaatsen werden bloemen weggehaald die ter ere van Navalny waren neergelegd. Dat werd volgens OVD-info gedaan door onbekenden, terwijl de politie toekeek. In Novosibirsk hield de politie mensen die Navalny wilden herdenken tegen. In een andere Siberische stad, Surgut, waren er arrestaties.

In Moskou waren bloemen neergelegd bij een monument voor politiek onderdrukten bij het hoofdkwartier van de Russische geheime dienst FSB. Gisteravond lagen er tientallen bloemen, die vannacht allemaal zijn weggehaald. Ook vanochtend kwamen mensen weer bloemen leggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl