Alex De Minaur
NOS Sport

Jarige De Minaur verslaat Dimitrov en is eerste finalist ABN Amro Open

Alex De Minaur heeft als eerste de finale van de 51ste editie van het ABN Amro Open bereikt. De Australische tennisser had maar twee sets nodig tegen zijn Bulgaarse opponent Grigor Dimitrov, Het werd 6-4, 6-3 voor De Minaur op zijn 25ste verjaardag.

De protegé van voormalig toptennisser Lleyton Hewitt brak in de eerste game meteen de opslag van Dimitrov en dat maakte de rest van de eerste set het verschil. Bij 5-4 voor kreeg De Minaur drie kansen om de set naar zich toe trekken. Bij de derde was het raak met een ace.

In de eerste game van de tweede set bewerkstelligde de nummer tien van de wereld en vijf van de plaatsingslijst in Rotterdam meteen weer een breakpunt in de eerste servicegame van de Bulgaar. Nadat die was benut bleef De Minaur de partij dicteren.

Dimitrov, als zesde geplaatst in Rotterdam en dertiende op de wereldranglijst, behield wel zijn eigen servicebeurten, maar kon tegen de venijnige opslagen van zijn zes jaar jongere opponent vrij weinig uitrichten. De spaarzame kansen die de Bulgaar op een break kreeg, werden door de jonge Australiër vakkundig geneutraliseerd.

Mooiste rally

In de zesde game van de tweede set werd het publiek in Ahoy op de mooiste rally van de wedstrijd getrakteerd. Bij een 3-2 voorsprong voor De Minaur en 15-30 achter op zijn eigen service eiste hij met een leep balletje het punt voor zich op, tot zichtbare frustratie van Dimitrov.

Dat brak het verweer van de man die in 2018 de finale in Ahoy verloor van Roger Federer. Bij 5-3 benutte De Minaur het eerste de beste wedstrijdpunt na een uitgeslagen bal van Dimitrov. Zo ging de tweede set met 6-3 ook naar de tennisser met de dubbelhandige backhand. De hele partij duurde iets meer dan anderhalf uur.

Het was de vijfde keer dat De Minaur en Dimitrov elkaar troffen. Door de zege in Rotterdam leidt de Australiër de onderlinge confrontaties nu met 3-2.

Om 19.30 uur spelen de Nederlander Tallon Griekspoor en Jannik Sinner de tweede halve finale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl