Geen pasta of brood meer voor Griekspoor op weg naar absolute tennistop
Tallon Griekspoor zoekt in zijn weg naar de absolute tennistop naar die paar procenten waarin hij zich nog kan verbeteren. De halvefinalist van het ABN Amro Open paste recentelijk zijn eetpatroon en trainingsindeling aan. Dat werpt volgens de Amsterdammer nu z'n vruchten af.
De 27-jarige Griekspoor zegt sinds afgelopen december nog nauwkeuriger op zijn voeding te letten. "Ik eet nu veel meer groente en vlees en ben gestopt met het eten van brood. Geen koolhydraten, geen pasta. Daarin heb ik veel dingen veranderd", vertelt Griekspoor over zijn andere benadering.
"Het voelt goed. Ik heb nu mega-veel energie en slaap ongelooflijk goed. Ik heb nooit moeite gehad met slapen, maar ik was wel iemand die kon uitslapen. Nu heb ik energie in de ochtend, terwijl ik daarvoor in de ochtend nooit vooruit te branden was."
Zijn Zweedse fysiotherapeut Sebastian Pisano bracht Griekspoor, die eind vorig via zijn eveneens Zweedse management met Pisano in contact was gekomen, tot nieuwe inzichten.
"We hebben veel dingen omgegooid en zijn zaken anders gaan doen. Ik sta daar vanaf het eerste moment achter", aldus Griekspoor.
Ook op fysiek gebied veranderde Griekspoor het een en ander. "Ik ben bijvoorbeeld niet meer een half uur aan het inspelen voor een wedstrijd, die inspanning bewaar ik allemaal voor vlak voor de wedstrijd. Ik ben alleen aan het losslaan", zei hij. "Ik heb daarnaast mijn manier van krachttraining aangepast."
Fanatieke manier
Pisano valt deze week op in Ahoy met zijn soms fanatieke manier van aanmoedigen in de spelersbox van Griekspoor. "Het voelt met hem heel vertrouwd, alsof hij er al jaren bij is", zegt de tennisser.
"Mijn coach Kristof Vliegen leert ook van de nieuwe benadering en doet met de meeste dingen mee. Hij voelt zich er ook fijn bij, dus dat zijn allemaal mooie dingen. Je doet het met elkaar."
Griekspoor, de nummer 29 van de wereld, geeft toe dat de nieuwe invloeden hem niet in koude kleren zijn gaan zitten, vooral toen er begin januari een abrupt einde kwam aan zijn lange samenwerking met fysieke trainer Bas van Bentum, die naar verluidt het vele reizen op de tennistour niet meer zag zitten.
"De veranderingen waren zeker eng, maar ik denk dat wanneer je als sporter succesvol wilt worden, je jezelf bloot moet geven. Als je richting de top twintig of top tien wilt, dan moet je stappen zetten. Ik denk dat dit de juiste stappen zijn."