Marrit Steenbergen blij met goud
NOS Sport

Steenbergen en Schouten stunten met goud bij WK zwemmen in Doha

Marrit Steenbergen en Tes Schouten zijn bij de WK langebaan zwemmen in Doha wereldkampioen geworden. Steenbergen pakte het goud op de 100 meter vrije slag, Schouten deed dat op de 200 meter schoolslag.

Steenbergen treedt met haar gouden plak op de 100 meter vrije slag in de voetsporen van Inge de Bruijn. De Bruijn was in 2001 de snelste op de 100 meter in Fukuoka.

Steenbergen verrast en pakt goud op 100 meter vrije slag

De 24-jarige Steenbergen versloeg in de finale Siobhán Haughey met een minimaal verschil. De Hongkongse Haughey begon sterker, maar met de meter won Steenbergen snelheid. Haar tijd 52,26 was net genoeg voor goud.

"Dit is niet normaal", zei Steenbergen in het interview direct na de race. "Ik had nooit verwacht om 52,2 te zwemmen." De start van de Nederlandse was niet geweldig, maar ze maakte de achterstand op Haughey in het tweede deel meer dan goed. "De tweede helft is dan ook mijn specialiteit."

Schouten imponeert

Schouten werd wereldkampioen op de 200 meter schoolslag. En dat deed ze op imponerende wijze, door met overmacht te winnen.

De 23-jarige Schouten lag op de 200 meter vanaf de eerste meter aan kop. Haar tijd van 2.19,81 was indrukwekkend.

Schouten snelt naar wereldtitel 200 meter schoolslag

Ze had in Doha geen last van wereldkampioene Tatjana Schoenmaker. Net als vele anderen koos de Zuid-Afrikaanse er met het oog op de naderende Olympische Spelen voor deze WK over te slaan.

Het is voor sinds voor het eerst sinds 2013 dat Nederlandse zwemsters WK-goud pakken. Ranomi Kromowidjojo won toen op de 50 meter vrije slag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl