Toussaint grijpt mis op WK, Steenbergen en Schouten zwemmen Nederlands record

Zwemster Kira Toussaint is zevende geworden in de finale van de 50 meter rug op de WK zwemmen in Doha. Het goud ging naar de Amerikaanse Claire Curzan (27,43), het zilver naar de Australische Iona Anderson (27,45) en het brons was voor de Canadese Ingrid Wilm (27,61).

Ook in de finale 4x200 meter vrij kwamen de Nederlandse vrouwen niet in de buurt van een podiumplek.

'Baal wel'

De 29-jarige Toussaint kwam goed uit de startblokken en lag na 25 meter op een tweede plaats. Maar in de eindstrijd kon ze geen rol van betekenis spelen. Ze eindigde als voorlaatste in een tijd van 28,18.

"Ik had gehoopt harder te zwemmen, daar baal ik wel van", zei ze na afloop.

Toussaint na finale 50 meter rug: 'Gehoopt harder te zwemmen'

De zwemster had een bewogen week. Ze keek de uitvaart van haar overleden oma woensdag via een livestream mee.

Steenbergen Nederlands record op 100 meter vrij

Een ijzersterke Marrit Steenbergen plaatste zich met een tijd van 52,53 op de 100 meter vrij als eerste voor de finale van vrijdag. Nog nooit was een Nederlandse vrouw op deze afstand zo snel: ze zwom het oude record van Femke Heemskerk uit 2015 (52,69) uit de boeken.

Steenbergen zwemt Nederlands record op 100 meter vrij

Steenbergen won vorig jaar in 52,71 nog WK-brons op haar favoriete nummer.

Dit hele toernooi is 24-jarige Friezin al in topvorm. Zondag won ze met de Nederlandse estafettezwemsters WK-goud op 4x100 meter vrije slag. Haar fantastische eindschot was hierin beslissend.

Schouten Nederlands record op 200 meter school

Ook Tes Schouten zwom een nieuw Nederlands record op de 200 meter schoolslag. Het oude record vestigde ze zelf bij de wereldbekerwedstrijden in Boedapest eind vorig jaar (2.21,52). Nu klokte ze een tijd van 2.21.50.

De 23-jarige had vanaf de start al een forse voorsprong. Voor de finale van vrijdag plaatste ze zich dan ook met gemak als eerste.

Schouten verbreekt haar eigen Nederlandse record op 200 meter school

Vrijdag wordt een Oranje-gekleurde dag in Doha. Ook Kai van Westering komt voor Nederland in actie en wel op de 200 meter rug.

Van Westering, die zich uit het niets in de WK-selectie had gezwommen, zette 1.56,91 neer, een tijd die slechts zeshonderdste is verwijderd van het Nederlands record. Hij plaatste zich daarmee als zevende.

De Nederlander had al een topdag nadat hij zich vanochtend plaatste voor de Olympische Spelen.

Corbeau en Kamminga schepje erbovenop

Zwemmers Caspar Corbeau en Arno Kamminga plaatsten zich voor de finale van de 200 meter schoolslag van vrijdag. Voor een podiumplek moeten ze er wel een schepje bovenop doen.

Geen medaille op 4x200 meter vrij, Van Westering sterk naar finale

De snelste tijd was van de Amerikaanse Jake Foster (2.08,78), Corbeau werd derde (2.09,34) en Kamminga (2.10,30) eindigde maar net op de laatste finaleplek.

Zhanle Pan won op het koningsnummer de 100 meter vrij bij de mannen het goud in een tijd van 47,53. Het was een zinderende finalestrijd. De Chinese Pan ging aanvankelijk aan kop, maar kwam na zestig meter in de problemen waarna hij zich toch weer wist terug te vechten.