NOS Sport

Van Westering plaatst zich op WK voor eerste Spelen: 'Doel bereikt, nu lol maken'

Kai van Westering heeft zich bij de WK zwemmen in Doha geplaatst voor de Olympische Spelen. De voor Nederland uitkomende Amerikaan (20) kwam op de 200 meter rugslag tot een tijd van 1.57,29 en dook daarmee 0,21 onder de limiet.

Voor Van Westering is het een opluchting, want op de 100 meter rugslag miste hij zijn eerste kans op een ticket voor de Spelen. Hij drong op de 200 meter met zijn tijd, een persoonlijk record, als tweede door naar de halve finales. De Griek Apostolos Siskos (1.56,64) klokte de snelste tijd.

Later vandaag staat voor Van Westering de halve finale op het programma. De finale is vrijdag. Van Westering hoopt op een stunt. "Je weet het nooit", zei hij. Maar blijdschap over het olympische ticket overheerst nu nog even.

"Het voelt geweldig, ik heb mijn ticket binnen. Dit was mijn doel. En ik heb mij als tweede geplaatst, dus dat is veelbelovend. Nu is het lol hebben en racen. Ik denk dat ik de finale kan halen."

Amerikaanse Nederlander Van Westering naar Spelen op rugslag: 'Doel bereikt, nu lol hebben'

Van Westering heeft al vanaf jonge leeftijd in veel landen zwembaden gezien. "Ik ben geboren in Spanje en mijn familie verhuisde naar Frankrijk toen ik drie was", vertelde Van Westering vanmiddag na zijn series.

Toen Van Westering de middelbare school had afgerond, verlieten hij en zijn familie Frankrijk voor de Verenigde Staten. Nu zwemt en traint Van Westering in Amerika op de universiteit van Indiana, waar hij milieumanagement studeert. "Je kunt daar eenvoudiger school en zwemmen combineren en ik wilde op een hoog niveau blijven zwemmen."

Nederlands spreekt Van Westering niet. "Mijn vader is half Amerikaans en half Nederlands. Ik sprak thuis Engels, maar hij spreekt Nederlands, want zijn vader is Nederlands. Ik heb mijn hele leven een Nederlands paspoort gehad."

KNVB-tattoo

Van Westering is een van de twee Amerikanen die voor Nederland uitkomen. Ook Caspar Corbeau groeide op in de VS en ook hij heeft een Nederlandse vader. Zeven jaar geleden koos de schoolslagspecialiast er al voor als Nederlander te gaan zwemmen. Bijpassende tatoeages kwamen snel.

Want naast een Texas Longhorn op zijn ribben, heeft Corbeau de Nederlandse leeuw - een exact kopie van het logo van voetbalbond KNVB - op de schouder en de woorden 'Oranje boven' op zijn onderarm in inkt staan.

  • ANP
    Corbeau in het water in Doha
  • ANP
    Corbeau na de 4x100 meter gemengde aflossing

Corbeau strandde dinsdag in de halve finales van de 50 meter schoolslag, maar ligt vandaag beter in het water op de 200 meter school, zijn specialiteit. Zowel Corbeau als Arno Kamminga maakte in de series geen fout. Vanavond gaan ze te water voor de halve finales van de 200 meter schoolslag.

Ook Steenbergen naar halve finales

Marrit Steenbergen plaatste zich voor de halve finales op de 100 meter vrije slag. Met een tijd van 53,66 was ze na haar Australische tegenstreefster Shayna Jack (53,50) de snelste. Steenbergen heeft op de 100 meter vrij de grootste kans op een individueel succes. Ook haar halve finale staat voor later vandaag.

Dat geldt ook voor Tes Schouten. Zij pakte dinsdag knap zilver op de 100 meter schoolslag en richt zich nu op de 200 meter schoolslag. Donderdag kwam ze overdag soepel door de series en in de avond zwemt ze de halve finales. "We gaan zien wat eruit komt", blikt ze vooruit.

Na knap WK-zilver is Schouten klaar voor 200 meter school: 'Zien wat vanavond eruit komt'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl