NOS SportAangepast

Estafettezwemmers lopen finale mis door diskwalificatie: 'Vind dit schandalig'

Ontzetting bij Nederlandse estafetteploeg: 'Meest onzinnige diskwalificatie'

De Nederlandse estafetteploeg is op de WK zwemmen in Doha gediskwalificeerd in de series van de 4x100 m wisselslag gemengd.

Voor Nederland, derde op de vorige WK, kwamen Nyls Korstanje, Caspar Corbeau, Maaike de Waard en Kira Toussaint in actie. Door een fout van slotzwemster Toussaint, die op de vrije slag te lang op haar rug in plaats van buik zwom, kon Nederland een finaleplek vergeten.

Het ongeloof over de diskwalificatie overheerste na de series. "Ik vind dit nergens op slaan, echt schandalig", reageerde Toussaint. De rugslagspecialiste voelde zich na afloop schuldig, maar zei dat ze niets anders deed dan toen ze zondag met de zwemsters goud pakte op de 4x100 vrij.

"En toen mocht het wel. Ik doe het al tien jaar zo. Ik ken de regel wel, maar het is vandaag niet in mijn hoofd voorbijgekomen. Er is ook niemand die dit vandaag tegen me gezegd heeft, maar ik ga niemand de schuld geven."

Hoge verwachtingen

De zwemploeg eindigde op dit nummer op de vorige WK als vierde, maar de medaillewinnaars van toen zijn in Doha met veel zwakkere ploegen aanwezig. Nederland is er wel op volle sterkte en had hoge verwachtingen van het nummer.

Toussaint en De Waard overleefden op de 50 meter rugslag wel de series en drongen door tot de halve finales. Toussaint tikte in haar serie achter de Poolse Adela Piskorska als tweede aan (28,33) en zette daarmee de negende tijd totaal neer. De 29-jarige Toussaint werd op de vorige WK 21ste op dit onderdeel.

De 27-jarige De Waard, in 2023 twaalfde, ging als veertiende door naar de halve eindstrijd. Ze zwom een tijd van 28,39 en werd daarmee zevende in haar serie. De Canadese Ingrid Wilm was met 27,81 de snelste in de series.

Corbeau miste dinsdag ook de finale op de 50 m schoolslag. Hij zwom met 27.18 de elfde tijd in de halve finales, 0,13 achter de Arubaanse nummer acht Mikel Schreuders. De Australiër Sam Williamson (26,41) klokte de snelste tijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl