NOS Voetbal

Van de Looi had 'hectische' start bij Heracles en wil 'lef' zien tegen PSV

Van de Looi wil Heracles vol zelfvertrouwen zien tegen PSV: 'Meer lef'

Wat vertelt een coach zijn tegen degradatie strijdende ploeg als ze op bezoek gaan bij de ongeslagen koploper? Geef gas, zit er kort op, ga er vol voor? "Nou, jij mag de bespreking doen", zegt Heracles Almelo-trainer Erwin van de Looi, die vanavond PSV treft.

Vlak voor kerst nam Van de Looi de pittige taak op zich om Heracles, waar John Lammers was ontslagen, te behoeden voor degradatie. Punten sprokkelen, waar het maar kan. Maar tijd om iets 'neer te zetten' was er nauwelijks.

Zeven punten uit vijf duels

Dat was "wel hectisch", vertelt Van de Looi. "Normaal gesproken heb je zes weken de tijd, kun je links en rechts wat uitproberen." Het begin was luisteren naar mensen binnen de club, het analyseren van de situatie en dan daar zijn voetbalvisie op toepassen.

Is de oud-bondscoach van Jong Oranje na dik een maand werk tevreden? "Jawel", klinkt het zuinig. "Zeven punten uit vijf wedstrijden, dat is in deze fase voor Heracles oké."

Heracles versloeg Vitesse en RKC Waalwijk en speelde gelijk tegen FC Volendam. "Zeker de wedstrijden tegen concurrenten zijn hartstikke belangrijk." De doelstelling van in de eredivisie blijven, is realistisch. Heracles staat veertiende. Vier punten boven RKC, dat nu op een nacompetitieplek staat.

Deze speelronde weer punten pakken, zou een grote prestatie zijn. Want Heracles parkeert de spelersbus vanavond bij het Philips-stadion.

"Een mooie uitdaging", denkt Van de Looi. "Maar het belangrijkste is: met welke houding stap je het veld op in Eindhoven? Heb je een beetje overtuiging, heb je geloof in eigen kwaliteiten? We mogen wel wat meer overtuigd zijn van onszelf."

"Als je zelfvertrouwen, meer lef en meer initiatief toont, wordt het allemaal makkelijker." Wijze woorden van Van de Looi, die stiekem op een kansje hoopt omdat PSV dinsdag in de Champions League tegen Borussia Dortmund speelt.

"Ik kan me voorstellen dat PSV in het achterhoofd bezig is met de wedstrijd van dinsdag."

Bosz geconcentreerd

Als we PSV-coach Peter Bosz moeten geloven, zijn ze in Eindhoven nog helemaal niet bezig met de clash met Dortmund, "Het is niet moeilijk om de focus op de wedstrijd van morgen te houden."

Onderschatting, spreek dat woord niet uit in het bijzijn van Bosz. "Ik geloof niet dat wij dit seizoen ook maar één wedstrijd hebben onderschat. Het is belangrijk om gefocust te zijn.

PSV-trainer Peter Bosz

Bosz: "Heracles speelt normaal gesproken heel compact. De ploeg zakt ver terug en loert op de counter. Tegen FC Volendam is gebleken dat het niet zo eenvoudig is."

'Geloof in eigen kwaliteiten'

PSV won op de Volendamse dijk met 5-1, maar kreeg de thuisclub pas na rust klein. Bovendien scoorde Volendam al na twee minuten.

Het biedt Van de Looi een sprankje hoop en zijn devies blijft ook tegen de ongeslagen koploper onveranderd. "Heb geloof in eigen kwaliteiten. Want ook tegen topclubs heb je wel ruimte om te voetballen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl