Het nationaal monument slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark
NOS NieuwsAangepast

Advies: 'Bouw Nationaal Slavernijmuseum op Java-eiland Amsterdam'

Het Nationaal Slavernijmuseum moet komen op de kop van het Java-eiland in Amsterdam, en het moet "een compleet beeld geven van het Nederlandse koloniale slavernijverleden". Dat adviseert een commissie die plannen voor het nieuwe museum heeft voorbereid.

In de commissie zitten oud-PvdA-Kamerlid John Leerdam, museumdirecteur Peggy Brandon en David Brandwagt, manager bij de gemeente Amsterdam op het gebied van ruimtelijke (bouw)projecten. Voor het advies deden deze zogenoemde kwartiermakers onderzoek, hielden participatiebijeenkomsten en spraken met diverse gemeenschappen, organisaties, culturele instituten en kennisinstituten.

Nu het advies er ligt, kan het worden uitgewerkt, waarna het stadsbestuur van Amsterdam en het Rijk met een reactie komen en het wordt voorgelegd aan de Amsterdamse gemeenteraad. Het gebouw moet zo'n 9000 vierkante meter beslaan en 3 of 4 verdiepingen hebben. Het moet "recht doen aan de bijzondere inhoud ervan, in architectuur, uitstraling, materiaal, vorm en omgeving". De verkenners verwachten dat het museum in 2029 of 2030 open kan.

De kop van het Java-eiland, gelegen aan het IJ, wordt genoemd als "een waardige en prominente plek aan doorgaand stromend water". Ook is dit een goed bereikbare locatie die voldoende ruimte biedt, staat in het advies. Dat het museum in Amsterdam komt, was al bekend. Afgelopen oktober zei Leerdam in het NOS-radioprogramma Nieuws en Co dat naast het Java-eiland ook het Marineterrein en het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost serieus werden bekeken.

Trans-Atlantische slavernij

De commissie adviseert nu om op de kop van het Java-eiland een nieuw museum te bouwen. Daarin moet de trans-Atlantische slavernijgeschiedenis centraal komen te staan.

Deze geschiedenis kan volgens de commissie worden verteld aan de hand van verschillende tijdvakken, met verhalen en thema's die in de participatiebijeenkomsten zijn genoemd. "Verhalen over kracht, verzet, onderdrukking en pijn, maar ook over vieringen en culturele uitingen." In het gebouw zou volgens de commissie ook een kindermuseum moet komen, net als een kenniscentrum "waar mensen hun familiegeschiedenis kunnen onderzoeken onderdeel te maken van het museum".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl