Schouten in actie op de EK afstanden
NOS Nieuws

Wekdienst 15/2: Defensieministers NAVO bijeen in Brussel • WK schaatsen in Canada

Goedemorgen! De defensieministers van de NAVO-landen komen bij elkaar in Brussel en in Canada gaan de WK afstanden schaatsen van start.

Eerst het weer: Vanmorgen nog af en toe regen, vanmiddag droog en in het zuiden mogelijk wat zon. Met 13 tot 16 graden is het bijzonder mild. Ook de komende dagen is het zacht. Daarbij valt soms wat regen en is er maar heel af en toe wat ruimte voor de zon.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Brussel komen de 31 defensieministers van de NAVO-landen bijeen om te praten over de oorlog in Oekraïne, de versterking van het bondgenootschap en de begroting. De Amerikaanse minister Austin, die de bijeenkomst zou leiden, reist niet naar België af, omdat hij in het ziekenhuis is opgenomen.
  • Er wordt meer duidelijk over waar in Amsterdam het Nationaal Slavernijmuseum komt. De afgelopen anderhalf jaar is gewerkt aan een plan dat vandaag wordt gepresenteerd. Het gaat vooralsnog om een advies, de gemeenteraad en het Rijk moeten nog goedkeuring geven.
  • In Griekenland wordt gestemd over een wet die het homohuwelijk legaliseert. Als de wet wordt aangenomen, is Griekenland het eerste land in Zuidoost-Europa waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen.
  • De WK afstanden schaatsen worden vanavond afgetrapt in het Canadese Calgary. Op de eerste dag komen de vrouwen in actie op de 3000 meter, de mannen op de 5000 meter en er zijn teamsprints. De WK afstanden zijn vanaf 20.15 uur live te volgen op NOS.nl en op NPO 3.
  • En het is de vijfde dag van de WK zwemmen in Doha. De finales worden live uitgezonden op NOS.nl vanaf 16.55 uur.

Wat heb je gemist?

87 miljoen euro: zo veel geld is er in 2022 blijven liggen aan verdwaalde plastic flesjes in prullenbakken, in de bosjes en in niet uitgepakte rugzakken. Dat maakt het Afvalfonds Verpakkingen bekend na vragen van de NOS. 68 procent van alle verkochte plastic flessen werd weer ingeleverd.

Wat er precies met die 87 miljoen euro gebeurt, is lastig te zeggen, zegt het Afvalfonds Verpakkingen. Dat komt ook doordat de geldstroom continu doorloopt. "Een blikje kan in december worden gekocht, in januari worden gedronken en in februari worden ingeleverd." Verder zegt het Afvalfonds dat al het geld dat binnenkomt, er weer uitgaat ter financiering en verbetering van het systeem. Bijvoorbeeld naar extra automaten, publiekscampagnes en onderhoud.

Overigens gaan de getallen enkel over kleine (15 cent) en grote (25 cent) plastic flessen. Het statiegeld op blikjes is halverwege 2023 ingevoerd en daar zijn nog geen cijfers van.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een tussenjaar in het leger in plaats van op reis? Defensie hoopt dat jongeren dat willen, nu er duizenden vacatures openstaan:

Diploma binnen? Deze jongeren hebben hun tussenjaar bij het leger

Een fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl