NOS Nieuws

Yesilgöz: PTSS moet erkende beroepsziekte brandweer worden

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) moet ook voor de brandweer een erkende beroepsziekte worden. Dat zegt demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid in een reactie op de Zembla-uitzending Opgebrand van afgelopen zondag.

Brandweermensen die een trauma oplopen door hun werk kunnen nauwelijks op zorg en ondersteuning van hun werkgever rekenen, kwam naar voren in de uitzending. Bovendien heeft de brandweer nauwelijks zicht op het aantal brandweerlieden dat aan PTSS lijdt.

Doordat PTSS nog geen erkende beroepsziekte is, moeten de medewerkers zelf psychologische hulp zoeken na een heftige brand of reanimatie. Ook kunnen ze gekort worden op hun salaris wanneer ze hierdoor uitvallen.

'Serieuze signalen'

"De verhalen van brandweermensen met PTSS hebben mij geraakt en de signalen zijn serieus", zegt Yesilgöz. Ze pleit voor een eenduidig beleid binnen alle 25 veiligheidsregio's, waar de brandweerkorpsen onder vallen. Dat beleid moet in lijn zijn met andere beroepsgroepen, zoals de politie en militairen, waar PTSS wel wordt gezien als beroepsziekte.

Ook uit de Tweede Kamer komen geschokte reacties op de uitzending. CDA en GroenLinks-PvdA hebben inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan de minister. De FNV wil zich in de cao-onderhandelingen voor personeel van de veiligheidsregio's hard maken voor afspraken over PTSS en andere beroepsziekten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl