NOS Nieuws

Brandweerlieden met PTSS nauwelijks op de radar

De brandweer heeft geen zicht op het aantal brandweerlieden dat een trauma heeft opgelopen door hun werk, blijkt uit onderzoek van Zembla. Ook schiet de zorg en ondersteuning van brandweermensen die wel binnen de organisatie aan de bel trekken tekort. "Dat is al 20 jaar zo. Dat is een wrange conclusie", zegt de Amsterdamse brandweercommandant Tijs van Lieshout.

Volgens de officiële cijfers is het aantal brandweermensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) in ons land beperkt tot een handvol. Maar op basis van internationaal onderzoek loopt het werkelijke aantal mogelijk op tot zo'n 1500.

Brandweermensen zeggen in het programma niet goed voorbereid te worden op de impact van aangrijpende gebeurtenissen, zoals verdrinkingen, beknellingen en suïcides.

Baby's en kleine kinderen

Daar komt bij dat de brandweer steeds meer reanimaties uitvoert. Zembla stelt vast dat de brandweer van alle hulpdiensten inmiddels veruit de meeste reanimaties verricht, omdat ze vaak als eerste ter plaatse zijn.

"Als ik van mensen afscheid neem voor hun pensioen, dan hebben ze soms meer dan 1500 reanimaties
meegemaakt", zegt Van Lieshout. Bij 80 procent van de reanimaties overlijdt het slachtoffer, onder wie soms baby's en kleine kinderen. "Wat ik aan dood heb gezien", zegt een brandweerman in Zembla, "dat kan je brein niet aan."

Beroepsziekte

Doordat PTSS nog geen erkende beroepsziekte is bij de brandweer moeten de medewerkers zelf psychologische hulp zoeken na een heftige brand of reanimatie. Doordat PTTS niet geldt als beroepsziekte worden mensen die erdoor uitvallen gekort op hun salaris.

In 2015 beloofde de brandweertop onderzoek te doen naar de omvang van PTSS en de ondersteuning van getraumatiseerde brandweerlieden te verbeteren. De directeuren van twee veiligheidsregio's erkennen dat die nazorg de afgelopen jaren tekortschoot.

Ze roepen alle veiligheidsregio's op PTSS te erkennen als beroepsziekte bij brandweerlieden, zoals bij de politie en binnen Defensie al wel gebeurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl