Een vrouw draagt een poster met de foto van een gegijzelde Israëliër
NOS Nieuws

Familieleden Israëlische gegijzelden bij Strafhof: 'Actie kan druk opvoeren'

Een groep familieleden van Israëliërs die door Hamas worden gegijzeld en enkele voormalig gegijzelden bezochten vandaag het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Ze boden de hoofdaanklager onder meer verhalen van slachtoffers aan en eisten snelle actie van het Strafhof tegen onder anderen de leiders van Hamas. Daarmee hopen ze de druk op de openbaar aanklager op te voeren. Zelf een zaak aanspannen tegen Hamas-leiders mogen ze niet.

Op een podium bij het Strafhof werd een bijeenkomst gehouden waar honderden mensen op af waren gekomen om aandacht te vragen voor het lot van de gegijzelden. Onder anderen twee Israëliërs die door Hamas werden vastgehouden voerden het woord. De 57-jarige Raz Ben Ami, die op 29 november vrij kwam, vroeg aandacht voor haar man Ohad die nog wordt gegijzeld. "Iedere dag dat mijn man daar is, is een gevaar voor zijn leven."

Hamas-terroristen gijzelden op 7 oktober in Israël zo'n 250 mensen. 112 gijzelaars zijn inmiddels weer terug in Israël. De meesten kwamen vrij door een tijdelijke deal tussen Israël en Hamas waarbij Hamas hen ruilde tegen gevangengenomen Palestijnen. Bij de terroristische aanvallen van 7 oktober kwamen naar schatting 695 Israëlische burgers om het leven, 71 buitenlanders en 373 militairen en beveiligers.

Na aankomst in Nederland gingen de familieleden naar de manifestatie in Den Haag:

Familieleden Israëlische gegijzelden: 'We willen gerechtigheid'

Het Strafhof doet op dit moment een vooronderzoek naar mogelijke misdaden die sinds 2014 zijn begaan in de Palestijnse gebieden. Daarbij wordt zowel gekeken naar misdaden door Israëlische als door Palestijnse kant. Het is niet duidelijk hoe dat onderzoek vordert, maar hoofdaanklager Karim Khan zei eergisteren dat het "met de allergrootste urgentie wordt aangepakt". Hij waarschuwde Israël dat daden niet zonder gevolgen zijn, maar riep Hamas ook op om de gijzelaars direct vrij te laten. "Dit vormt ook een belangrijk aandachtspunt van ons onderzoek."

Burgers kunnen niet op eigen initiatief bij het Internationaal Strafhof een zaak beginnen. Alleen de aanklager, een land of de VN-Veiligheidsraad mogen dat.

Maar met acties als vandaag kunnen burgers wel druk opvoeren op de aanklager, zei Geert-Jan Knoops in het NOS Radio 1 Journaal. Hij is onder meer als hoofdadvocaat actief bij het Internationaal Strafhof. "En ze kunnen bewijsmateriaal leveren dat de aanklager nodig heeft om te bepalen of hij een zaak verder moet onderzoeken of wellicht een arrestatiebevel aan te vragen bij de drie rechters die daarover gaan."

Hoofdaanklager Khan sprak eind oktober al met families van gijzelaars. "Hij heeft verhalen gehoord en gezegd dat hij de verhalen opgetekend wilde krijgen, zodat hij ze kon meenemen in het onderzoek naar de misdaden", zegt Chris den Hoedt van de Nederlandse tak van het Familieforum voor Gijzelaars en Vermisten in het NOS Radio 1 Journaal.

Rondleiding

De aanklager bezocht daarna op verzoek van de familieleden in december Israël. Hij werd rondgeleid in het zuiden van Israël in twee kibboetsen waar Hamas-terroristen mensen doodden en ontvoerden en de plek waar het Supernova-festival werd gehouden. Bij dat festival kwamen in totaal 364 mensen om het leven. Khan ging ook naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, waar hij sprak met de Palestijnse president Abbas.

Vorige maand sprak ook het Internationaal Gerechtshof over de oorlog in de Gazastrook. In een voorlopig oordeel riep het Israël op om er alles aan te doen om genocide te voorkomen in Gaza. Israël moet nu onder meer maandelijks een verslag inleveren waarin het aan het Gerechtshof moet laten zien dat het zich houdt aan alle internationale afspraken, zoals het genocideverdrag. Het oordeel was ook gericht tegen Hamas: het hof riep Hamas op om alle gijzelaars vrij te laten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl