Het uniform van een handhaver
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Ook Amsterdam wil religieuze uitingen bij boa's toestaan

Handhavers in Amsterdam mogen in de toekomst zichtbare religieuze uitingen dragen zoals als een hoofddoek of keppel. Dat geldt ook voor toezichthouders en brandweerlieden in de hoofdstad. Amsterdam voegt zich hiermee bij steden als Arnhem, Den Haag en Utrecht.

"Het dragen van religieuze uitingen is voor een deel van de werknemers een onvervreemdbaar onderdeel van hun identiteit", schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad.

Het college zegt ervan overtuigd te zijn dat alle ambtenaren professioneel en onpartijdig zijn in hun handelen, ongeacht hun religieuze achtergrond.

Denk diende in 2021 al een motie waarin stond dat de gemeente moest laten onderzoeken of uniformen van boa's inclusiever konden worden gemaakt. De motie werd door een groot deel van de gemeenteraad gesteund, schrijft AT5.

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz wil juist dat de uniformen van boa's aan dezelfde eisen voldoen als die van politiemensen. Maar de minister gaat niet over boa's, gemeenten zijn formeel hun werkgever.

Personeelstekort

Het besluit kan volgens het college ook een positief effect hebben op het personeelstekort in Amsterdam, omdat het werk van handhavers en toezichthouders "toegankelijker wordt voor een bredere groep".

Het is nog niet bekend per wanneer de religieuze uitingen voor medewerkers worden toegestaan.

Geen aanmeldingen

In gemeenten die Amsterdam zijn voorgegaan, wordt door boa's nog weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om zichtbaar een religieuze uiting te dragen, blijkt uit een rondgang van de NOS. In Tilburg mogen handhavers sinds enkele maanden een hoofddoek, keppeltje of tulband op. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat nog niemand hier gebruik van wil maken. Datzelfde geldt voor Arnhem.

In Utrecht mogen boa's sinds begin deze maand een religieuze uiting dragen. Ook daar heeft nog niemand van de mogelijkheid gebruikgemaakt.

In Den Haag is in december een motie tot een inclusief uniform voor boa's aangenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl