Politieagenten in uniform moeten neutraliteit uitstralen, vindt minister Yesilgöz
NOS NieuwsAangepast

Expliciet in kledingvoorschriften politie: geen hoofddoek of keppel

Politieagenten in uniform mogen definitief geen hoofddoekjes, kruisjes of keppeltjes meer dragen. Minister Dilan Yesilgöz laat de kledingvoorschriften aanpassen en maakt daarmee een einde aan een lange discussie.

De minister van Justitie en Veiligheid geeft gehoor aan een aangenomen motie van PVV-Kamerlid Lilian Helder. Zij wilde dat "neutraliteit van het politieuniform" werd gewaarborgd.

Yesilgöz doet dat door de nu nog ongeschreven regel dat agenten in uniform geen uitingen van geloofs- of levensovertuigingen mogen dragen, nu met zoveel woorden in de de kledingvoorschriften op te nemen.

"Ik hoop dat de discussie klaar is en dat er niet langer over de ruggen van agenten een politieke discussie wordt gevoerd over dit onderwerp", zegt de minister tegen De Telegraaf.

Jarenlange discussie

De discussie over het mogen dragen van religieuze kleding of symbolen woedt al jaren. In 2017 liet de toenmalige Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg weten het verbod ter discussie te willen stellen.

In november vorig jaar zei de landelijk coördinator racismebestrijding bij de politie, commissaris Johan van Renswoude, ook dat een agent met hoofddoek zou moeten kunnen.

Yesilgöz zou graag zien dat de nieuwe kledingvoorschriften ook gaan gelden voor buitengewone opsporingsambtenaren, maar daar heeft ze niet direct iets over te zeggen. Boa's vallen onder gemeenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl