Burgemeester Aboutaleb tijdens zijn laatste nieuwjaarsrede
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Rotterdam wil voor de zomer opvolger hebben voor burgemeester Aboutaleb

De Rotterdamse gemeenteraad wil nog voor de zomer een nieuwe burgemeester voordragen. De opvolger van Ahmed Aboutaleb zou dan na de zomervakantie worden beëdigd. De gemeenteraad noemt het een "strakke, maar haalbare planning".

Burgemeester Aboutaleb maakte begin vorige maand bekend dat hij dit jaar stopt als burgemeester van Rotterdam. Aboutaleb (62) was bezig met zijn derde ambtstermijn en al vijftien jaar burgemeester van de havenstad. Hij legt zijn functie pas neer als zijn opvolger begint. Daarom krijgt de stad geen waarnemend burgemeester.

Volgens Rijnmond wil de gemeenteraad tempo maken zodat het sollicitatieproces tijdens het zomerreces geen weken stil komt te liggen.

Rotterdammers mogen meedenken

De zoektocht naar de nieuwe burgemeester begint met het vaststellen van een profielschets. Rotterdammers mogen in maart en de eerste week van april meepraten over wat voor burgemeester ze graag willen. De gemeenteraad weet nog niet precies hoe die inspraak georganiseerd wordt, maar wil sowieso gebruikmaken van sociale media en de wijkraden. Mogelijk wordt er ook een enquête gehouden onder inwoners.

In een speciale raadsvergadering op 25 april wordt het profiel definitief vastgesteld. Kort daarna komt de vacature beschikbaar. Sollicitanten hebben dan drie weken de tijd om te reageren. In juni moet de vertrouwenscommissie starten met de sollicitatiegesprekken.

Volgens planning moet de vertrouwenscommissie ergens in juli een kandidaat en een reservekandidaat voordragen. Kort daarna zou de nieuwe burgemeester bekend moeten worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl