Burgemeester Aboutaleb
NOS NieuwsAangepast

Ahmed Aboutaleb stopt dit najaar na 15 jaar als burgemeester van Rotterdam

Ahmed Aboutaleb (62) stopt in de loop van het najaar als burgemeester van Rotterdam. Hij is nu halverwege zijn derde ambtstermijn. In een brief aan de gemeenteraad schrijft de PvdA'er: "Na ruim 15 jaar onze prachtige stad te hebben gediend, acht ik het tijd om plaats te maken voor een nieuwe burgemeester."

Hij noemt het besluit om te vertrekken een weloverwogen keuze. Door dit jaar plaats te maken, is er volgens hem genoeg tijd om voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen (2026) een opvolger te vinden.

De datum van vertrek is nog niet bekend. Die wil hij in overleg met het presidium bepalen. Aboutaleb zegt dat hij zich tot zijn laatste dag als burgemeester onverminderd blijft inzetten voor de stad.

Aboutaleb vindt het na bijna zestien jaar een goed moment om zijn keten over te dragen:

Aboutaleb: 'Het thuisfront is aanstichter van het besluit om te stoppen'

Aboutaleb werd in 2009 benoemd tot burgemeester van de havenstad. Hij was de eerste burgemeester van Marokkaanse afkomst in Nederland en de eerste van een grote stad in Europa. Voordat hij burgemeester werd, was hij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en wethouder in Amsterdam.

In 2021 werd hij gekozen tot beste burgemeester ter wereld. In een reactie noemde hij toen het burgemeesterschap van Rotterdam de allermooiste baan die je je maar kan bedenken.

Charlie Hebdo

Het burgemeesterschap van Aboutaleb is er een van pieken en dalen. Zo kreeg hij al in het eerste jaar te maken met rellen tijdens een strandfeest in Hoek van Holland. Daarbij kwam een jongen van 19 om het leven nadat hij was geraakt door een politiekogel. Agenten voelden zich in het nauw gedreven en handelden volgens het OM uit noodweer.

Uit een rapport van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement COT bleek later dat politie, justitie en de gemeente Rotterdam rondom het strandfeest fout op fout hadden gestapeld. Aboutaleb kreeg veel kritiek van de gemeenteraad, maar kon aanblijven.

In 2015, na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, kreeg Aboutaleb internationale aandacht vanwege een toespraak en een interview over de kwestie. Hij zei: "Als je het niet ziet zitten dat humoristen een krantje maken, ja...mag ik het zo zeggen: rot toch op!" Hij uitte zijn woede niet alleen als burgemeester, maar ook als moslim.

'Fidele collega'

De Amsterdamse burgemeester Halsema zegt via een woordvoerder dat ze altijd met veel plezier heeft samengewerkt met Aboutaleb. "Ik ken hem als een betrokken en geëngageerde bestuurder en een fijne collega. Zijn burgemeesterschap was en is indrukwekkend. De stad Rotterdam is bij hem vijftien jaar lang in goede handen geweest."

Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, noemt Aboutaleb in een eerste reactie een "fidele collega-bestuurder". Volgens Van Zanen is "de publieke zaak hem veel dank verschuldigd".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl