Pan op gasfornuis.
NOS Nieuws

Gasverbruik in Nederland opnieuw lager

De daling van het aardgasverbruik zet door. Nederland verbruikte 30 miljard kubieke meter in 2023; 5 procent minder dan in 2022, meldt het CBS. De daling is minder spectaculair dan in 2022. Toen was het verbruik door de hoge energieprijzen een kwart lager dan in het jaar ervoor.

De energieprijzen bleven een groot deel van 2023 hoog. De verandering in het aardgasverbruik verschilt per sector. Het verbruik van gebouwen, zoals winkels, horeca en ziekenhuizen was 7 procent lager. Bij huishoudens daalde het met 11 procent, terwijl de winter van 2023 ongeveer even koud was als die van 2022.

Het aardgasverbruik daalt al vijf jaar op rij in de vier grote sectoren, te weten elektriciteitscentrales, industrie, gebouwen en landbouw.

Gas komt in twee vormen Nederland binnen, als aardgas via pijpleidingen en als lng, gas in vloeibare vorm in tankerschepen. Van de totale gas-invoer was 45 procent lng in 2023, een jaar eerder was dat nog 32 procent.

De omschakeling naar vloeibaar begon na de Russische inval in Oekraïne. Het meeste gas haalt Nederland nu uit de Verenigde Staten (vloeibaar gas), en uit Noorwegen (gasvormig aardgas).

In 2021 kwam nog bijna een kwart van het ingevoerde aardgas uit Rusland, in 2023 was dat minder dan 9 procent.

De gasopslagen in Nederland zijn de afgelopen jaren flink gevuld. Eind 2021 was nog maar 33 procent van de opslagcapaciteit gebruikt. Dat is opgelopen tot 81 procent eind 2023.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl