NOS Wielrennen

Colombiaanse renner Urán, tweede in de Tour en de Giro, kondigt afscheid aan

Rigoberto Urán, die twee keer op het podium stond in de Giro d'Italia en één keer in de Tour de France, beëindigt na dit seizoen zijn wielercarrière. De 37-jarige Colombiaan kondigde zijn afscheid aan via zijn ploeg EF Education-Easypost.

'De stier van Urrao' werd tweede in de Giro in 2013 en 2014 en eveneens tweede in de Tour van 2017. Hij won etappes in alle drie de grote rondes en zilver in de olympische wegrace in Londen (2012).

"Ik heb lang en hard nagedacht over deze beslissing", zegt Urán. "Want stoppen is ook eng. Fietsen heeft mij alles gegeven in het leven. Mijn dagen bestonden bijna 23 jaar lang uit opstaan, ontbijten en fietsen."

Tv-serie over Urán

In Colombia wordt de wielrenner gezien als een nationale held. Hij heeft zelfs een eigen tv-serie. De 80 afleveringen (!) tellende show gaat vooral over zijn opmerkelijke levensloop.

Uráns vader werd vermoord door een paramilitaire groep toen hij zelf veertien was.

Een scene uit de Colombiaanse tv-serie Rigo, over het leven van de wielrenner

Urán nam de baan van zijn vader over en verkocht loten om het gezin te onderhouden, terwijl hij naar school ging en probeerde te wielrennen. Op 16-jarige leeftijd was het te veel. Urán vertelde zijn wielerploeg dat hij óf prof moest worden, óf moest stoppen en weer loten moest gaan verkopen. Zo kreeg hij een wielercontract.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl