Patrick Mahomes leidt Kansas City Chiefs naar de winst in de Super Bowl
NOS Sport

Kansas City Chiefs na spannend gevecht opnieuw winnaar Super Bowl

De 58ste editie van de Super Bowl is gewonnen door Kansas City Chiefs. De ploeg van coach Andy Reid rekende in Las Vegas in een spannende finale van het NFL-seizoen na verlenging met 25-22 af met San Francisco 49ers.

Voor Kansas City was het de vierde NFL-titel in totaal en de derde titel in vijf jaar. Ook in de Super Bowl van 2020 werd gewonnen van San Francisco, dat op vijf titels blijft staan.

Chiefs-quarterback Patrick Mahomes leidde zijn ploeg in vijf jaar tijd vier keer naar de finale, mocht tweemaal de Vince Lombardi-trofee optillen, maar de superster kwam ditmaal maar moeizaam op gang,

Kansas City was lange tijd aanvallend machteloos. Mahomes was slordig in de passing, werd meerdere keren te grazen genomen en mede-sterspeler Travis Kelce, die zich weer gesteund wist door zijn uit Tokio overgekomen vriendin Taylor Swift, was onzichtbaar. Dat leidde tot veel frustraties en Kelce viel zelfs zijn coach Andy Reid woedend aan.

San Francisco speelde daarentegen een puike partij en was de Chiefs lange tijd op alle fronten de baas. Verdedigend had de ploeg zijn zaakjes geweldig op orde en aan de hand van de pas 24-jarige quarterback Brock Purdy werd geduldig de aanval gezocht.

'Mr. Irrelevant', zijn bijnaam omdat hij in de draft van 2022 als allerlaatste werd gekozen, oogde ijzig kalm en zag Jake Moody in het tweede kwart de score openen met een fieldgoal van 55 yards (50,29 meter), een record in de Super Bowl. Christian McCaffrey zorgde even later na twee schitterende passes voor de eerste touchdown.

Kansas City stelde daar alleen een fieldgoal van Harrison Butker tegenover, waardoor San Francisco halverwege met 10-3 leidde. Na een spetterende halftimeshow van Usher, die gezelschap kreeg van onder anderen Alicia Keys en Ludacris, begonnen de Chiefs ook moeizaam aan het derde kwart.

Mahomes vindt zijn draai

Eerst mislukte een korte pass van Mahomes en niet veel later werd zijn pass onderschept. Toch vond de quarterback daarna meer zijn draai. Eerst verbeterde Butker met een fieldgoal van 57 yards het record van Moody en na een ongelukkig balverlies van de 49ers sloeg Mahomes met een touchdownpass op Marquez Valdes-Scantling genadeloos toe.

 • Reuters
  Taylor Swift knuffelt Travis Kelce na het winnen van de Super Bowl
 • Reuters
  Christian McCaffrey viert de eerste touchdown van de 49ers.
 • Reuters
  Patrick Mahomes en Mecole Hardman vieren de beslissende touchdown van Kansas City Chiefs
 • Reuters
  Usher en Alicia Keys tijdens de halftimeshow
 • Reuters
  Patrick Mahomes viert feest na een touchdown.
 • Reuters
  De spelers San Francisco 49ers vieren een feestje na een touchdown van Jauan Jennings.

San Francisco keek voor het eerst tegen een achterstand aan, maar was niet van slag en kwam dankzij een touchdown van Jauan Jennings, die eerder ook al de pass gaf bij de touchdown van McCaffrey, weer op voorsprong. Moody slaagde er echter niet in het extra punt binnen te schieten, waardoor de Chiefs via een fieldgoal van Butker weer langszij konden komen: 16-16.

In de spannende slotfase waren alle ogen weer gericht op Moody, toen hij voor een fieldgoal van 53 yards mocht aanleggen. Ditmaal faalde hij niet, maar opnieuw maakte Butker gelijk, waardoor er voor de tweede keer in de Super Bowl-geschiedenis een verlenging aan te pas moest komen.

Mahomes alsnog de uitblinker

Daarin was het opnieuw Moody die met een fieldgoal voor een voorsprong voor de 49ers zorgde. Kansas kreeg één aanval om die achterstand weg te poetsen en ditmaal toonde Mahomes zijn ongekende klasse. Hij strooide met mooie passes en uiteindelijk vond hij Mecole Hardman voor de beslissende touchdown.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl