Prinsessenpaar Carly I en Helen
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Pastoor weigert lesbisch stel hostie: carnaval Itteren start zonder carnavalsmis

Het carnaval in het Limburgse kerkdorp Itteren is vandaag begonnen zonder de traditionele carnavalsmis. De mis kwam eerder deze week in opspraak, omdat de pastoor geen hostie wilde uitreiken aan een lesbisch prinsessenpaar. Daarop meldde carnavalsvereniging De Vreigeleire niet aanwezig te zijn. De parochie blies vervolgens de hele dienst af.

"Prima", laat een woordvoerder van De Vreigeleire daarover weten. "Wij hebben in ieder geval ons punt gemaakt door niet te gaan en onze hele vereniging heeft zich daarachter geschaard."

'Geen vanzelfsprekendheid'

Dit jaar zijn Carly I en Helen de carnavalsprinsessen van De Vreigeleire. De pastoor liet hen eerder deze week weten dat hij de communie zou weigeren. "Ik heb altijd graag meegewerkt aan de carnavalsmis", zei hij tegen 1Limburg. "Maar de situatie is nu anders, omdat het gaat om twee mensen van hetzelfde geslacht die samenwonen."

Zijn beslissing werd gesteund door het bisdom Roermond. De communie is volgens het bisdom "geen vanzelfsprekendheid of recht", ook niet voor trouwe kerkgangers. "In een niet-kerkelijke relatie is het correct niet ter communie te gaan", liet het bisdom in een verklaring weten.

Borgharen

De pastoor is ook werkzaam in buurdorp Borgharen, waar de carnavalsmis eveneens is afgeblazen. Carnavalsvereniging de Beerbieters deed dat in samenspraak met de pastoor. "De Vreigeleire zijn onze goede vrienden en we begrijpen hun standpunt", schrijft de vereniging op Facebook. "De kerk heeft sinds mensenheugenis meningen waar ze achter blijven staan. Hier vinden we allemaal wel iets van, maar ook dit willen we respecteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl