Carnavalsprinsessen Carly Lhomme en Helen Meyers
NOS Nieuws

Bisdom Roermond steunt pastoor die hostie weigert voor lesbisch stel

Het bisdom Roermond steunt een pastoor van een lokale kerk die weigerde een hostie uit te reiken aan een lesbisch stel. De communie is geen recht binnen de katholieke kerk, stelt het bisdom.

Tijdens de carnavalsperiode gaat carnavalsvereniging De Vreigeleire traditioneel naar een carnavalsmis in het kerkdorp Itteren in de gemeente Maastricht. Een onderdeel daarvan is de uitreiking van de hostie: een ceremonie waarin de gelovigen een schijfje ongedesemd brood krijgen.

Pastoor Paul Horsch liet vooraf aan Carly Lhomme en Helen Meyers, de 'carnavalsprinsessen' van de vereniging, weten dat hij hun geen hostie zou geven. Dat vond hij niet passend, omdat het stel samenwoont. Op haar Facebookpagina kondigt de carnavalsvereniging aan daarom niet meer naar de kerk te gaan tijdens carnaval.

Er ontstond veel ophef op Facebook. Veel mensen lieten onder het bericht herinneringen achter aan de tijd dat de conservatieve bisschop Jo Gijsen de baas was in het bisdom Roermond. Tijdens zijn leiderschap kregen veel mensen, vooral homoseksuelen, geen toestemming om ter communie te gaan, waarbij de gelovigen de hostie en wijn ontvangen.

'De beslissing was correct'

Het bisdom laat in een verklaring weten de beslissing van de pastoor te steunen. "In een niet-kerkelijke relatie is het correct niet ter communie te gaan", stelt het bisdom. ''Dit is niet zo uitzonderlijk of afwijzend als het op het eerste gezicht lijkt of misschien door mensen ervaren wordt."

Het bisdom benoemt dat mensen in West-Europa nu anders denken over huwelijk en relaties. "De Kerk probeert hier op een pastorale wijze mee om te gaan, door mensen in hun waarde te laten en tegelijkertijd de leer van de Kerk geen geweld aan te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl