Qatar prolongeert Aziatisch kampioenschap dankzij goochelende penaltynemer

Qatar heeft net als vijf jaar geleden de Azië Cup gewonnen. In het Lusail Iconic Stadium, waar veertien maanden geleden nog de WK-finale tussen Argentinië en Frankrijk werd gespeeld, was het gastland met 3-1 te sterk voor Jordanië.

Alle Qatarese treffers werden vanaf de strafschopstip gemaakt door Akram Afif. De aanvaller vierde zijn eerste twee doelpunten met een goocheltrucje.

Uit zijn scheenbeschermer viste Afif een kaart op, met daarop zijn eigen beeltenis. De Qatarees zocht de camera op, schudde met de kaart en toverde de letter S tevoorschijn.

Na de finale vertelde Afif dat de 'S' een verwijzing was naar zijn vrouw, wier naam met die letter begint. Ze bezocht voor het eerst een wedstrijd van de voetballer in het stadion.

Zijn eerste treffer maakte Afif, die in eigen land voor Al-Sadd speelt, na 22 minuten. Hij verdiende de strafschop zelf: Afif werd pootjegehaakt door een Jordaanse verdediger.

Gelijkmaker

In het vervolg bood Jordanië - de nummer 87 van de FIFA-ranglijst die nog nooit verder was gekomen dan de kwartfinale van de Azië Cup - heel aardig tegenspel aan het favoriete Qatar (58ste van de wereld). Dat resulteerde in de 67ste minuut in de gelijkmaker.

Na mistasten van de Qatarese verdediging kon Yazan Al Naimat vrij uithalen in het strafschopgebied. De spits van Jordanië schoot de bal snoeihard in de hoek: 1-1.

Afif schiet de 1-0 binnen vanaf elf meter

Vijf minuten later kreeg Qatar, na tussenkomst van de VAR, een tweede strafschop. Afif schoot wederom raak en vierde zijn treffer weer met eenzelfde goocheltruc.

In blessuretijd ging de bal dankzij de VAR weer op de stip, nadat Afif was gevloerd door de keeper van Jordanië. Afif liet zijn kaarttruc ditmaal achterwege, al vormde hij met zijn handen nog wel de letter S.

Met acht treffers kreeg Afif de gouden schoen als topscorer van het toernooi. Hij werd ook uitgeroepen tot beste speler.