Almoez Ali (rechts) heeft de winnende voor Qatar gemaakt

Qatar klopt Iran bij de Azië Cup en staat opnieuw in de finale

Qatar heeft andermaal de finale van de Azië Cup bereikt. De titelverdediger was bij het Aziatische kampioenschap in eigen land in de halve finales drievoudig kampioen Iran - met Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh in de basis - met 3-2 de baas.

Zaterdag wacht Qatar in de finale van de achttiende editie van de Azië Cup de verrassing van het toernooi: Jordanië, dat dinsdag met 2-0 afrekende met Zuid-Korea.

Vliegende start Iran

Iran kende een vliegende start in het Al Thumamastadion in Doha, waar Sardar Azmoun het thuispubliek al na vier minuten een domper bezorgde. De aan AS Roma verhuurde spits van Bayer Leverkusen verschalkte doelman Meshaal Barsham met een prachtige omhaal.

Lang kon Iran niet genieten van die voorsprong. Nadat Qatar eerder al tevergeefs een penalty had geclaimd, bracht Jassem Abdulsallam met een van richting veranderd schot de stand weer in evenwicht: 1-1.

Akram Afif

Akram Afif, dit toernooi al goed voor vier doelpunten, was na een half uur dicht bij een tweede treffer voor Qatar, maar hij stuitte eerst op doelman Alireza Beiranvand en had daarna het vizier een fractie te hoog afgesteld. Bij een derde poging, kort voor rust, was het wel raak: 2-1.

Videoscherm

Nu was het Iran dat al snel wat terugdeed, zij het met enige Qatarese hulp. Ahmed Fathi beroerde kort na rust de bal met de arm, zag scheidsrechter Ahmad Al Ali op het videoscherm bevestigd worden: strafschop.

Jahanbakhsh, in de extra tijd van de kwartfinale tegen Japan al goed voor de beslissende 2-1 vanaf de stip, maakte geen fout: 2-2.

Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh in actie voor Iran

Hoewel Iran nog wel enkele kansjes kreeg om opnieuw op voorsprong te komen, was het laatste woord toch voor de thuisploeg. Almoez Ali bracht, nadat de bal met enig fortuin voor zijn voeten was beland, de Qatarese voetbalfans in vervoering met zijn 3-2.

Iran kwam in de slotfase, inclusief de zeventien minuten extra tijd, niet meer tot scoren. Wel liep Shoja Khalilzadeh nog tegen een rode kaart aan, wat de jacht op de gelijkmaker uiteraard geen goed deed. Jahanbakhsh trof in een uiterste poging nog de paal.