NOS Nieuws

Wekdienst 10/2: Oog op Morgen maakt nieuwe stem bekend • Carnavalsvieringen met optochten

Goedemorgen! Vanavond maakt het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen de nieuwe stem bekend. En carnaval wordt in verschillende plaatsen gevierd met grote optochten.

Eerst het weer: regen trekt via het noorden weg. Het blijft grotendeels droog met af en toe zon. Met maxima tussen 11 en lokaal 14 graden is het vanmiddag erg zacht. Vanavond vanuit het zuiden opnieuw regen.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen maakt vanavond de nieuwe stem bekend. Al sinds 1976 wordt de tune ingesproken door Hans Hogendoorn, die dat deze maand voor het laatst doet. Dit is een compilatie van de kandidaten op de shortlist:
  • In verschillende plaatsen wordt carnaval gevierd met grote optochten. Ook is met de traditionele sleuteloverdracht Prins Carnaval de baas in veel plaatsen in het zuiden van het land.
  • De Nederlandse waterpolovrouwen spelen om 10.00 uur op het WK de tussenronde tegen China. De winnaar plaatst zich voor de kwartfinales. De wedstrijd is live te volgen via een livestream op nos.nl.
  • In de Johan Cruijff Arena staat de Klassieker op het programma. Ajax en Feyenoord trappen in de eredivisie vrouwen af om 14.00 uur. De wedstrijd is live te volgen via een livestream op nos.nl.

Wat heb je gemist?

De Pakistaanse oud-premier Khan heeft ook de winst opgeëist bij de parlementsverkiezingen in het land. Khans medestanders kregen de meeste stemmen, maar omdat zijn partij niet mee mocht doen aan de verkiezingen, kunnen zijn parlementsleden geen regering vormen. Officieel is de partij van oud-premier Sharif daarmee de grootste.

Khan zit in de gevangenis, daarom sprak hij zijn achterban toe via een AI-boodschap. Hij sprak er schande van dat Sharif er al van uitgaat dat hij opnieuw premier wordt.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Carnaval lijkt te vergrijzen in de dorpen onder de rivieren. Veel jongeren vieren liever feest in de stad dan in hun eigen woonplaats, blijkt uit onderzoek van drie Brabantse kranten.

Carnavalsstichting 'Papgat' uit Sint-Oedenrode begon al de actie #reddervanpapgat om aan jongeren te vragen hoe ze er samen voor kunnen zorgen dat een taxirit naar Tilburg of Den Bosch niet meer nodig is.

Ook in Drunen, ook wel Dwergonië, is te merken dat de jeugd vertrekt naar grote steden.

De NOS sprak met carnavalsvierders en organisatoren in het Brabantse dorp:

Carnavalsdorpen zien jeugd verdwijnen: 'Eén dag hier, daarna de stad in'

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl