Dries van Agt lost het startschot van de Profronde van Nederland in 1978
NOS Wielrennen

Oud-renner Wagtmans: 'Van Agt wilde altijd afzien tijdens Rondje Zundert'

Rini Wagtmans bewaart warme herinneringen aan Dries van Agt, die eerder deze week is overleden. Wagtmans, die in de jaren zestig en zeventig viermaal meedeed aan de Tour de France en drie etappes op zijn naam schreef, kende de voormalig minister-president sinds midden jaren zeventig.

Wagtmans en Van Agt waren vijftig jaar lang heel close, maar de vriendschap is langzaam gegroeid. "Mensen in de politiek vertrouwde ik namelijk niet zo. Bij politici moet je altijd twee keer wikken en wegen wat ze nou willen. Als je gewonnen hebt willen ze graag met je op de foto, zeker als er verkiezingen aankomen", wist Wagtmans.

"Daarom vroeg ik Dries of hij wel een echte wielerliefhebber was. 'Dan moet je een keer met mij gaan fietsen', was zijn antwoord. Nou, dat hebben we vier of vijf keer gedaan. Want hij kon beter fietsen dan ik."

Zijn chauffeur zette Van Agt bij Wagtmans af. "En dan deden we een Rondje Zundert, zo noemden we dat. En hij wilde altijd afzien. Ik denk omdat hij eigenlijk heel graag wielrenner had willen worden. Maar hij is de wetenschap in gegaan."

Van Agt had ook een groot wielerhart: 'Ik kan niet blijven, de formatie loopt nog'

Van Agt verscheen regelmatig in de wielerwereld. Zo overhandigde hij als premier de gele trui aan Joop Zoetemelk, die in 1980 de Tour de France wist te winnen. "Dat was een hele verrassing, hij was zo verschrikkelijk enthousiast", herinnert Zoetemelk zich nog.

"Hij omhelsde me en leefde echt met me mee. Hij was tot in Parijs met de Tour bezig."

Zoetemelk kende Van Agt al als wielersupporter. "Hij was altijd een dag aanwezig bij de Tour, in de auto van Peter Post of van de organisatie. Hij kreeg altijd een uitnodiging."

Volgens Wagtmans was Van Agt een 'virtuoos spreker'. "Hij kon ook heel goed schrijven. Ik heb vaak mooie briefjes van hem gekregen. En op de begrafenis van Wim van Est, van wie hij een groot fan was, heeft hij een prachtig gedicht voorgedragen. Toen zat iedereen in de kerk te huilen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl