NOS NieuwsAangepast

Oud-premier Dries van Agt (93) overleden

Oud-premier Dries van Agt is maandag in zijn woonplaats Nijmegen overleden, meldt kenniscentrum The Rights Forum namens de familie. Van Agt overleed op een zelfgekozen moment samen met zijn vrouw Eugenie van Agt-Krekelberg. De begrafenis heeft in besloten kring plaatsgevonden.

Van Agt kampte al langere tijd met een broze gezondheid. Ook zijn vrouw was in slechte gezondheid. Na meer dan zeventig jaar samen is het echtpaar hand in hand gestorven, schrijft The Rights Forum. Beiden waren 93 jaar.

Dries van Agt samen met zijn vrouw Eugenie van Agt-Krekelberg in 2013

De oud-CDA'er was minister-president van 1977 tot eind 1982. Als erevoorzitter en oprichter van The Rights Forum op het gebied van Israël en de Palestijnen, maakte hij zich de laatste jaren hard voor de mensenrechten en de Palestijnse zaak.

Van Agt was vicepremier in het kabinet van PvdA-leider Den Uyl, met wie hij een moeizame relatie had. Na de verkiezingen van 1977 leek er door de grote verkiezingsoverwinning van de PvdA een tweede kabinet-Den Uyl te komen, maar uiteindelijk was er te weinig vertrouwen en ging Van Agt in zee met VVD-leider Wiegel.

Van Agt leidde als premier tussen 1977 en 1982 drie kabinetten: het kabinet-Van Agt I met Wiegel als vicepremier, het kabinet-Van Agt II, met als vicepremiers PvdA-leider Den Uyl en D66-leider Terlouw, dat al na enkele maanden viel en werd opgevolgd door het rompkabinet-Van Agt III, met alleen D66.

Bij de verkiezingen van 1982 was hij voor de derde keer lijsttrekker van het CDA, maar hij was vermoeid en had geen zin meer in de Nederlandse politiek. Onverwacht maakte hij na de verkiezingen bekend dat hij zich terugtrok uit de politiek. Ruud Lubbers werd zijn opvolger.

Flink naar links

Als premier en leider van het CDA gold hij als een conservatief man. Veel later, toen hij de politiek had verlaten, werd hij veel linkser, zozeer zelfs dat op bijeenkomsten van de vroegere bewindslieden van het kabinet-Den Uyl werd gegrapt dat hij de meest linkse van allemaal was geworden.

Na zijn politieke carrière maakte hij zich sterk voor de Palestijnse zaak. Nadat hij al jarenlang vervreemd was geraakt van het CDA en zelfs had gezegd dat hij GroenLinks stemde, zegde hij uiteindelijk zijn lidmaatschap op.

Reactie op overlijden

Demissionair premier Mark Rutte spreekt vol lof over Van Agt. "Dries van Agt is zijn hele leven volkomen authentiek gebleven. (...) Met zijn bloemrijke en unieke taalgebruik, zijn heldere overtuigingen en zijn markante presentatie gaf Dries van Agt kleur én inhoud aan de Nederlandse politiek in een tijd van polarisatie en partijvernieuwing.", schrijft hij op X.

Het Koninklijk Huis heeft namens koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix medeleven betuigd: "Met groot respect gedenken wij Dries van Agt. Hij nam bestuurlijke verantwoordelijkheid in een turbulente tijd en wist met zijn markante persoonlijkheid en kleurrijke stijl velen te inspireren. Zijn inzet voor ons land en voor het behoud van verbindingen in onze samenleving verdient grote waardering."

Ook veel politici hebben gereageerd op het overlijden van Van Agt en hebben lovende woorden voor de oud-premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl