Dries van Agt in 2019
NOS NieuwsAangepast

'Van Agt was markant, bevlogen staatsman en bruggenbouwer'

Veel politici en anderen reageren bedroefd op het overlijden van oud-premier Van Agt. Demissionair premier Rutte typeert Van Agt als "markant, authentiek en doelgericht". Hij vindt hem een groot man, die in een periode van polarisatie en partijvorming stabiliteit heeft gebracht. De premier noemt Van Agt "samen met Joop Den Uyl en Hans Wiegel" een van de beeldbepalende mensen van een tijdperk. Hij wijst ook op zijn "bloemrijke en unieke taalgebruik".

Rutte had geregeld contact met zijn "betovergrootvader in het ambt": "We schreven elkaar regelmatig en dan kreeg ik altijd een kwinkslag terug, ook een klein advies, soms een kleine vermaning, maar ook heel vaak iets begripvols".

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zeggen Van Agt met groot respect te gedenken: "Hij nam bestuurlijke verantwoordelijkheid in een turbulente tijd en wist met zijn markante persoonlijkheid en kleurrijke stijl velen te inspireren." Zij roemen zijn "inzet voor ons land en voor het behoud van verbindingen in onze samenleving".

Eerste CDA-leider

CDA-leider Bontenbal vindt Van Agt vooral een man "die politiek bedreef vanuit overtuigingen en uitgangspunten". Hij wijst erop dat Van Agt de eerste leider van het CDA was: "Hij heeft destijds het CDA in het midden van het politieke landschap gepositioneerd, met zijn kenmerkende uitspraak: 'We buigen niet naar links en we buigen niet naar rechts' ".

Bontenbal benadrukt dat Van Agt niet alleen veel voor het CDA heeft betekend, maar ook voor Nederland en dat hij vijf jaar premier is geweest: "Je wist wat je aan deze man had." Ook Bontenbal wijst op zijn "archaïsche taalgebruik, dat weinig mensen kunnen evenaren".

Timmermans: goede vriendschap

NSC-voorman (en ex-CDA'er) Omtzigt zegt op X dat Nederland een bevlogen staatsman verliest: "Ook op hoge leeftijd bleef hij zijn scherpe opinies uitdragen. Hij had grote compassie met het Palestijnse volk."

D66-leider Jetten omschrijft Van Agt als een premier die bruggen wist te bouwen in economisch moeilijke tijden. Jetten haalt ook aan dat Van Agt bevriend raakte met zijn "ideologische tegenpool" Jan Terlouw. Die was in de tijd van Van Agt leider van D66 en de twee zaten ook samen in een kabinet.

En GroenLinks-PvdA-leider Timmermans reageert met "Rust zacht, goede Dries". Hij bedankt hem op X voor de "goede vriendschap die ik altijd zal blijven koesteren".

Terlouw en Van Agt waren elkaars politieke tegenstanders, maar tegelijkertijd ook goede vrienden, vertelt Terlouw aan de NOS:

Terlouw (D66) over Van Agt (CDA): 'bevriend met mijn politieke tegenstander'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl