Minister Steven van Weyenberg van Financiën
NOS Nieuws

Minister van Financiën: we staan er prima voor, komt een nette begroting

Demissionair minister Van Weyenberg van Financiën herkent zich niet in het beeld dat er "iets onbegrijpelijks" aan de hand zou zijn met de overheidsfinanciën. Die zijn volgens hem juist "heel gezond".

"Ik heb geen enkele indicatie dat het dit jaar anders is dan andere jaren", zegt hij. "Er zijn altijd tegenvallers en risico's en die passen we netjes in in de begroting."

Van Weyenberg reageert op het vertrek van NSC uit deze formatieronde. NSC-leider Omtzigt zei pas op het laatste moment informatie te hebben ontvangen over financiële tegenvallers. Hij besloot te stoppen, omdat hij geen loze beloften aan de burger wil doen. In een verklaring schreef Omtzigt dat "de financiële situatie veel ernstiger is dan gedacht".

Steven van Weyenberg is de opvolger van Sigrid Kaag, die inmiddels VN-gezant voor de wederopbouw van Gaza is. Hij "wil geen recensie van de formatie geven". Maar hij ziet geen enkele reden tot zorg. "Volgens mij staan we er prima voor."

Sinterklaaslijstjes

De nieuwe minister van Financiën wijst erop dat er in deze formatieronde aan alle ministeries is gevraagd om een lijst met tegenvallers en risico's. Het was een open vraag, stelt hij, "en dan gaan ze heel lange lijsten aanleveren en dat snap ik".

Volgens hem staan er op die lijsten ook veel "stiekeme wensen", dingen die een ministerie graag wil veranderen. "Ik zag vergelijkingen met lijstjes van kinderen met Sinterklaas en dat herken ik wel als minister van Financiën."

In maart gaat hij, zoals gebruikelijk, met alle ministeries in overleg over de Voorjaarsnota. "En dat eindigt dan altijd in een nette begroting."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl