Vermiste Oekraïense kinderen (foto ter illustratie, dit zijn niet de gelokaliseerde kinderen)
NOS Nieuws

Nederlandse politie achterhaalt locaties van vermiste Oekraïense kinderen

De Nederlandse politie heeft samen met Europol de verblijfplaatsen van acht Oekraïense kinderen kunnen aanwijzen die vermoedelijk zijn ontvoerd naar Russisch gebied. Ruim zestig digitaal rechercheurs uit verschillende landen speurden in online open bronnen naar informatie over kinderen die tot nu toe spoorloos waren.

Vanwege de veiligheid van de digitaal opgespoorde Oekraïense kinderen maakt het onderzoeksteam niet bekend wie ze zijn en waar ze zich bevinden.

"Gesteld kan worden dat bijvoorbeeld weeskinderen gedwongen zijn verplaatst naar gebied dat is bezet door Rusland", schrijft de politie in een toelichting. "Deze kinderen zijn ook ingezet voor Russische propagandadoeleinden."

Geolocatie

De politie zette onder meer geavanceerde gezichtsherkenning in om recent beeldmateriaal van de kinderen te vinden. Experts op het gebied van geolocatie, het bepalen van een exacte locatie van beelden aan de hand van bijvoorbeeld satellietbeeld, hielpen vervolgens de verblijfplaatsen te achterhalen. Ook werd onderzocht of er misschien meerdere kinderen op dezelfde locatie zaten.

"Een foto toont meer dan alleen het gezicht van het kind, je ziet ook een achtergrond. Het kan een gebouw zijn, een vuilnisbak zijn, de stand van de zon kan een rol spelen. Dat kan allemaal helpen bij het bepalen van de exacte locatie", zegt Vincent Cillessen van het Team Internationale Misdrijven.

Alle gevonden informatie over de kinderen is met de Oekraïense autoriteiten gedeeld. Die moeten familieleden van de kinderen op de hoogte stellen en een strafrechtelijk onderzoek starten naar de verdachten die mogelijk achter de deportatie zitten.

"Wij hopen dat de Oekraïense autoriteiten hier wat mee kunnen. Dat ze op basis van deze informatie deze kinderen weer kunnen terughalen. Maar zonder dat je weet waar deze kinderen zijn, kun je niet de onderhandeling aangaan", zegt Cillessen.

Minstens 6000 kinderen

Volgens Oekraïne zijn duizenden Oekraïense kinderen naar Rusland ontvoerd. Onafhankelijke onderzoekers stelden vast dat het er minstens 6000 zijn.

Door het ontvoeren van de kinderen maakt Rusland zich waarschijnlijk schuldig aan een oorlogsmisdrijf. Het Internationaal Strafhof vaardigde vorig jaar een arrestatiebevel uit tegen de Russische president Poetin vanwege oorlogsmisdaden in Oekraïne. Het Strafhof noemt de deportatie van kinderen uit Oekraïne naar Rusland als hoofdreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl