President Joe Biden
NOS NieuwsAangepast

'Vergeetachtige' Biden niet aangeklaagd voor achterhouden geheime documenten

President Biden heeft na zijn vicepresidentschap onder president Obama (2009-2017) welbewust geheime stukken in huis gehad en ook met anderen gedeeld. Dat heeft speciaal aanklager Robert Hur bekendgemaakt. Toch ziet hij geen reden om Biden aan te klagen.

Hur, een Republikein, vermoedt dat er geen opzet in het spel was en denkt dat de Amerikaanse president daar ook de jury van zal kunnen overtuigen als het tot een rechtszaak komt. In de rapportage van Hur wordt Biden beschreven als een goed bedoelend iemand op leeftijd met een slecht geheugen.

Biden ontkende de geheugenproblemen, maar maakte kort erop een uitglijder:

Biden zegt geen problemen met geheugen te hebben, maar gaat kort daarna de mist in

Advocaten van Biden vonden in november 2022 tien geheime documenten in een afgesloten kast in zijn privékantoor in Washington. In januari vorig jaar werden in zijn woning in Wilmington meer geheime documenten gevonden. Volgens zijn advocaten ging het toen ook om een beperkt aantal. Biden had na de beëindiging van zijn vicepresidentschap niet het recht om deze documenten nog in huis te hebben.

Extra pijnlijk

Wat de zaak extra pijnlijk maakt, was dat Biden in 2022 nog verontwaardigd had gereageerd op de vondst van 1184 vertrouwelijke stukken, 92 geheime en 25 topgeheime stukken op het landgoed van voormalig president Trump in Florida. "Hoe is dit in godsnaam mogelijk?", zei hij in een tv-programma. "Dit is totaal onverantwoordelijk."

Hur concludeert dat Biden om meerdere redenen niet aangeklaagd hoeft te worden. Zo had hij toen hij nog vicepresident was wel het recht om deze documenten mee naar huis te nemen. Hur sluit niet uit dat Biden na zijn vicepresidentschap niet meer wist dat hij ze nog in huis had.

De VS heeft juryrechtspraak. Hur vermoedt dat juryleden zullen geloven dat Biden vergat dat hij de documenten nog had. "We hebben er rekening mee gehouden dat meneer Biden zich in de rechtszaal tegenover de jury als een sympathieke, goedbedoelende, oudere man met een slecht geheugen zou presenteren."

'Geheugen is prima'

Tijdens een persconferentie reageerde Biden op de opmerkingen van de aanklager. "Mijn geheugen is prima", zei hij en voegde eraan toe dat hij wat hem betreft de meest gekwalificeerde persoon blijft voor het presidentsambt. Een paar minuten later noemde hij Sisi de president van Mexico. Abdul Fatah al-Sisi is de president van Egypte.

Biden zei verder dat hij geen geheime documenten met derden heeft gedeeld, dat hij beter zicht had moeten houden op waar zijn personeel de documenten naartoe bracht, en dat hij ze niet met opzet had gehouden.

Een aantal documenten had betrekking op het sturen van extra militairen naar Afghanistan door de regering-Obama. Biden was daar tegen. "Deze documenten waren het bewijs van het standpunt dat hij innam in wat hij een van de belangrijkste beslissingen uit de tijd van zijn presidentschap beschouwde", aldus aanklager Hur.

Ook andere gevonden documenten waren voor Biden zelf van grote betekenis en waren voor hem persoonlijk van nut geweest, onder meer in gesprekken met de schrijver van zijn biografie. Ook dat had hem kunnen worden aangerekend, omdat Biden daardoor de geheimhouding doorbrak.

Trump wel aangeklaagd

Trump is wel aangeklaagd voor het achterhouden van geheime documenten, mede omdat hij weigerde om ze aan het nationaal archief af te staan. Biden gaf de stukken vrijwillig terug en werkte volledig mee bij het onderzoek.

Ongeveer honderd stukken bij Trump waren aangemerkt als geheim. Daar zat informatie tussen over nucleaire programma's en het wapenarsenaal van buitenlandse overheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl