Boris Nadezjdin
NOS NieuwsAangepast

Tegenstander van Poetin mag niet meedoen aan presidentsverkiezingen

De Russische politicus Boris Nadezjdin mag niet meedoen aan de presidentsverkiezingen van volgende maand. De kiescommissie heeft hem uitgesloten van deelname. Er zouden te veel fouten zijn gevonden in de steunbetuigingen die hij heeft opgehaald.

Als uitdager van zittend president Poetin maakte hij sowieso geen kans bij de verkiezingen. Poetin heeft het politieke landschap stevig in zijn greep en prominente oppositieleden zijn de afgelopen jaren vastgezet of uitgeweken naar het buitenland. Ook zijn onafhankelijke nieuwsorganisaties aan banden gelegd. Desondanks wist Nadezjdin de afgelopen weken vele tienduizenden steunbetuigingen op te halen.

De oppositieleider zegt zich niet bij de beslissing neer te leggen:

'Wat gaan ze doen met de miljoenen die op verandering wachten?

De politicus overhandigde eind januari 105.000 handtekeningen aan de kiescommissie, vijfduizend meer dan nodig is om mee mogen te doen aan de verkiezingen. De kiescommissie heeft 60.000 handtekeningen gecontroleerd en zegt dat er daarvan ruim 9000 ongeldig zijn.

Hooggerechtshof

Nadezjdin legt zich niet neer bij het besluit van de commissie. Hij zegt op zijn Telegramkanaal dat hij de uitkomst wil aanvechten bij het hooggerechtshof. "Deelnemen aan de presidentsverkiezingen van 2024 is het belangrijkste politieke besluit in mijn leven, ik geef mijn doel niet op."

De 60-jarige politicus wil meedoen met de liberale partij Burgerinitiatief, die niet in het parlement zit. Hij is de enige potentiële kandidaat die openlijk kritiek heeft geuit op de Russische invasie in Oekraïne. Nadezjdin riep op tot het beëindigen van de oorlog en beloofde politieke gevangenen vrij te laten als hij president zou worden.

Vorige maand stonden in heel Rusland veel mensen in de rij om hun steun te betuigen aan Nadezjdin. Per regio waren er maximaal 2500 handtekeningen toegestaan, zodat er in zeker veertig regio's steunbetuigingen moesten worden opgehaald.

Ook van Russen in het buitenland kwamen handtekeningen. Die werden door het team rond Nadezjdin terzijde geschoven, zodat de kiescommissie die in ieder geval niet zou kunnen afkeuren.

Woordvoerder Peskov van het Kremlin zegt dat het besluit van de kiescommissie in overeenstemming is met de regels.

De 105.000 handtekeningen van Russen werden eind januari ingeleverd bij de kiescommissie:

Tegenstander Poetin: 'Bang om opgepakt te worden? Ik zal alle politieke gevangenen vrijlaten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl