Politicus Boris Nadezjdin staat voor de dozen met handtekeningen
NOS NieuwsAangepast

Tegenstander Poetin levert 105.000 steunbetuigingen in voor verkiezingsdeelname

De Russische politicus Boris Nadezjdin heeft 105.000 handtekeningen ingeleverd bij de kiescommissie. Daarmee zou hij genoeg handtekeningen hebben verzameld om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van maart. De kiescommissie gaat de komende weken de handtekeningen verifiëren.

In het hele land stonden vorige week duizenden mensen in de rij om hun steun te betuigen aan de liberale politicus. In een bericht op zijn Telegramkanaal bedankt Nadezjdin de mensen die de kou trotseerden om hem te steunen. "Wij staan hier omdat jullie kwamen tekenen." De centrale kiescommissie en de huidige regering kunnen nu moeilijk om hem heen, schrijft hij.

Om mee te mogen doen aan de presidentsverkiezingen op 17 maart moest Nadezjdin voor vandaag 100.000 handtekeningen ophalen uit het hele land. Per regio mochten er niet meer dan 2500 handtekeningen ingeleverd worden, waardoor Nadezjdin in ten minste veertig regio's genoeg steun moest verwerven.

Nieuwsuur sprak met Nadezjdin en zijn aanhang:

In gesprek met enige Poetin-uitdager én zijn aanhangers

Ook veel Russen in het buitenland zetten hun handtekening voor de oppositiekandidaat. Zijn team liet al weten dankbaar te zijn voor de steun van Russen wereldwijd, maar handtekeningen uit het buitenland niet in te leveren bij de kiescommissie. Die zijn volgens de regels van de kiescommissie wel geldig, maar Nadezjdin en zijn team willen er alles aan doen om er voor te zorgen dat de handtekeningen niet afgekeurd worden.

Openlijke kritiek op oorlog

Nadezjdin is de enige potentiële kandidaat die openlijk kritiek uit op de invasie van Rusland in Oekraïne. Zo roept hij op tot het beëindigen van de oorlog. Als hij president wordt, belooft hij, wordt het vechten gestaakt en zullen vredesonderhandelingen beginnen. Ook wil hij politieke gevangenen vrijlaten.

De duizenden mensen die in de rij stonden om Nadezjdins kandidatuur te steunen, maakten daarmee ook zichtbaar achter zijn standpunten te staan. Door hun steun te betuigen voor Nadezjdin konden ze op een legale manier laten zien dat ze tegen de oorlog in Oekraïne zijn.

In heel Rusland stonden duizenden mensen in de rij om Nadezjdins kandidatuur te steunen

Sinds de invasie in Oekraïne zijn bijna 20.000 mensen gearresteerd vanwege anti-oorlogsprotesten, volgens cijfers van Russische mensenrechtenorganisatie OVD-info.

De kiescommissie sloot vorige maand een andere kandidaat uit die zich openlijk uitspreekt tegen het beleid van Poetin en de oorlog in Oekraïne. Volgens de kiescommissie zaten er fouten in haar aanvraag om zich als kandidaat te registeren. Nadezjdin werd wel toegelaten, waarna Doentsova haar achterban opriep hem te steunen.

"Eerlijk gezegd dacht ik dat ik hetzelfde lot zou ondergaan als Doentsova: dat ze ons gewoon niet zouden toestaan om handtekeningen te verzamelen", zei Nadezjdin hierover tegen het Russische onafhankelijke nieuwsmedium Meduza.

Nadezjdin is niet de enige kandidaat die het op wil nemen tegen president Poetin. Ook verschillende kandidaten van andere partijen doen mee aan de verkiezingen. Behalve Poetin zijn drie van hen officieel toegelaten als kandidaat: Leonid Sloetski, Nikolja Charitonov en Vladislav Davankov. Zij vertegenwoordigen verschillende parlementaire partijen die vaak meestemmen met de Kremlinpartij Verenigd Rusland.

Nadezjdin doet mee namens de partij Burgerinitiatief, een kleine liberale oppositiepartij die niet in het parlement zit. De centrale kiescommissie heeft tien dagen de tijd om een besluit te nemen over de deelname van Nadezjdin aan de presidentsverkiezingen.

Nadezjdin is dankbaar voor de steun:

Tegenstander Poetin: 'Bang om opgepakt te worden? Ik zal alle politieke gevangenen vrijlaten.'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl