NOS NieuwsAangepast

Geen incidenten in Apeldoorn na noodbevel om 'bevrijdingsactie' bij politiebureau

In Apeldoorn hebben zich geen incidenten voorgedaan nadat er een noodbevel was afgekondigd voor de hele stad. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

Burgemeester Ton Heerts had deze maatregel genomen omdat op sociale media werd opgeroepen om twee mannen uit een politiebureau te bevrijden. Het noodbevel dat gisteravond om 20.30 uur was ingegaan gold tot 07.00 uur vanochtend.

Heerts vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat hij gisteren omstreeks 18.00 uur de vraag kreeg of de ME kon worden opgeroepen. "Rond 20.00 uur is er overleg geweest met de officier van justitie en de politieleiding. Daar heeft de politie aangegeven dat een groot aantal tractoren naar het politiebureau in Apeldoorn wilden komen waar de twee verdachten vastzitten. Toen is besloten tot het noodbevel."

Wanneer de twee verdachten worden voorgeleid weet Heerts niet. "Dat zal op korte termijn gebeuren want je mag maar een paar dagen worden vastgehouden. De rechter-commissaris beslist dan of ze langer vast blijven zitten."

De politie was in groten getale in de stad aanwezig en er waren onder meer busjes van de mobiele eenheid en een shovel:

Apeldoorn kondigt noodbevel af

De twee, een 39-jarige man uit Klarenbeek en een 35-jarige man uit Eerbeek, werden maandagavond aangehouden bij een boerenactie op de A50. Op die weg werd ter hoogte van Beekbergen afval gedumpt en in brand gestoken.

Of het noodbevel zijn werk gedaan zullen we nooit weten, zegt Heerts. "Ik hoop het wel en ik hoop ook dat het een duidelijk signaal is dat we dit soort acties niet tolereren in Apeldoorn."

"De acties van afgelopen maandag hebben niks met demonstreren te maken. Het zijn gewoon misdrijven die gepleegd worden. En ook nog eens in een woonwijk waar allerlei troep in de fik is gestoken met mogelijk asbest. Dus dat is ook voor het draagvlak van de boeren desastreus geweest."

Elders in het land gingen boeren vannacht wel over de schreef. Op de A28 bij Staphorst stichtten boeren brand en lieten mest achter op de snelweg. Op maandag werd op die plek ook brand gesticht door protesterende boeren.

De oprit naar de A32 was kort afgesloten:

Opnieuw brand gesticht op A28 bij Staphorst

Heerts zegt te hopen dat hij niet snel een nieuw noodbevel zal moeten afkondigen. "Maar we hebben de laatste jaren helaas vaker gezien dat er mensen zich ophouden op het knooppunt van de A1 en A50. Dat mag natuurlijk niet. We hebben ook duidelijk afgesproken als burgemeesters in Oost-Nederland dat demonstreren mag, maar blokkeren niet en zeker niet afval in de fik steken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl