Politiewagens in Apeldoorn
NOS NieuwsAangepast

Oproep tot bevrijden boeren uit cel, Apeldoorn kondigt noodbevel af

De gemeente Apeldoorn heeft een noodbevel afgekondigd voor de hele stad. Burgemeester Heerts heeft deze maatregel genomen omdat op sociale media oproepen zijn verschenen om twee mannen uit een politiebureau te bevrijden.

De twee, een 39-jarige man uit Klarenbeek en een 35-jarige man uit Eerbeek, werden maandagavond aangehouden bij een boerenactie op de A50. Op die weg werd ter hoogte van Beekbergen afval gedumpt en in brand gestoken.

De politie is in groten getale in de stad aanwezig en er zijn onder meer busjes van de mobiele eenheid en een shovel:

Apeldoorn kondigt noodbevel af

Het noodbevel is vanavond om 20.30 uur ingegaan. Het betekent dat de politie meer ruimte krijgt om in een gebied op te treden, bijvoorbeeld als er te veel mensen samenkomen. Ook kunnen wegen worden afgesloten.

"Demonstreren is een grondrecht. Zolang het binnen de grenzen van de wet blijft is binnen Apeldoorn veel mogelijk", zegt burgemeester Heerts. "Blokkeren van wegen, brandstichting en (dreigingen van) verstoring van de openbare orde en veiligheid staan we niet toe. Uit de vele verontwaardigde reacties uit de samenleving blijkt duidelijk, dat je met dit soort onwettige acties alle begrip en draagvlak verspeelt. De acties van de afgelopen dagen hebben niks meer te maken met vrijheid van meningsuiting".

Een woordvoerder van de politie Apeldoorn meldt dat er vannacht zich geen incidenten hebben voorgedaan. Het noodbevel is geldig tot 07.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl