Hossam Hassan
NOS Voetbal

Spraakmakende voetballegende Hossam Hassan aangesteld als bondscoach Egypte

Hossam Hassan is de nieuwe bondscoach van Egypte. De 57-jarige oud-voetballer volgt de Portugees Rui Vitória op, die vorige week na een teleurstellende Afrika Cup werd ontslagen.

Hassan geldt zowel in Egypte als op de rest van het Afrikaanse continent als levende legende. Hij droeg tussen 1985 en 2006 liefst 176 keer het shirt van Egypte en is met 69 doelpunten tot op de dag van vandaag topscorer aller tijden van het Afrikaanse land. Hij was zevenmaal actief op de Afrika Cup.

WK 1990

Buiten de Arabische wereld maakte Hassan vooral naam als spits van het Egyptische elftal dat op het wereldkampioenschap van 1990 Oranje en Ierland op een gelijkspel hield. Na een nipte nederlaag tegen Engeland werd Egypte toch uitgeschakeld.

Hossam Hassan in duel met Ruud Gullit (1990)

Korte uitstapjes naar Griekenland en Zwitserland uitgezonderd speelde Hassan vooral voor beide Egyptische grootmachten Al-Ahly en Zamalek. Bijna zijn gehele carrière speelde de spits in hetzelfde elftal als zijn tweelingbroer Ibrahim, die bekendstond als spijkerharde verdediger.

Controverse

Ondanks zijn legendarische status hangt er ook enige controverse om Hassan. Zo sloeg hij recent een VAR-scherm kapot tijdens een wedstrijd en zat hij in 2019 enkele dagen vast wegens bedreiging van een fotograaf. Ook werd hij, wederom met zijn tweelingbroer Ibrahim aan zijn zijde, ontslagen als coach van El-Masry, wegens belediging van de clubleiding.

Het temperament van de oud-spits steekt ook buiten de lijnen weleens de kop op. Onlangs uitte hij stevige kritiek op sterspeler Mohamed Salah, die na een blessure tijdens de Afrika Cup besloot om in Liverpool te revalideren.

Hassan had recent kritiek op sterspeler Mohamed Salah

"Als ik bondscoach was geweest, had ik Salah gemaand hier te blijven", aldus Hassan. "Zijn aanwezigheid geeft ons kracht, zijn afwezigheid geeft tegenstanders juist kracht."

Trainer

Die scherpe analyses komen niet helemaal uit de lucht vallen. Na het winnen van de Afrika Cup in 2006, waarin hij als 39-jarige scoorde in de kwartfinales, hing Hassan zijn voetbalschoenen aan de wilgen en begon hij aan zijn trainerscarrière.

Hoewel hij voornamelijk clubs in de eigen competitie trainde, zorgde hij in 2013 bijna voor een daverende stunt door zich met Jordanië te kwalificeren van het wereldkampioenschap in Brazilië. Uiteindelijk bleek Uruguay in de play-offs over twee wedstrijden te sterk.

Al jaren gaf Hassan publiekelijk aan graag het Egyptische elftal te willen leiden, maar telkens viel de keuze op een buitenlandse coach. Nu wordt zijn wens dus alsnog vervuld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl