Egyptenaren treuren

Egypte uitgeschakeld in Afrika Cup na penaltythriller tegen Congo-Kinshasa

Zevenvoudig winnaar Egypte is in de achtste finales van de Afrika Cup in Ivoorkust uitgeschakeld door Congo-Kinshasa. Na een bloedstollende strafschoppenserie in San-Pédro schoot keeper Lionel Mpasi-Nzau de beslissende treffer tegen de touwen.

Congo-Kinshasa speelt aanstaande vrijdag in de kwartfinales tegen Guinee, dat eerder op de dag van Equatoriaal-Guinea won .

Na ruim 120 minuten voetballen (90 minuten wedstrijd en 30 minuten verlenging) stond het 1-1 bij Congo-Kinshasa en Egypte. Een gelijke stand was nauwelijks verrassend te noemen, want zowel Congo-Kinshasa als Egypte had zich met drie gelijke spelen geplaatst voor de achtste finales.

Voorsprong Congo-Kinshasa

In de gelijk opgaande wedstrijd duurde het tot de 37ste minuut tot de eerste treffer. Yoane Wissa zette voor, zijn van richting veranderde bal werd door teamgenoot Meschack Elia in het doel gewerkt. Er was nog wel discussie, want Wissa ontving de bal uit een ingooi die volgens Egypte voor hen was geweest. De VAR besloot de treffer niet te annuleren.

Lionel Mpasi-Nzau

Vier minuten later was de VAR juist de gevierde man bij de Egyptenaren. Na tussenkomst van de videoscheidsrechter kreeg Egypte een strafschop na een elleboogstoot van Dylan Batubinsika tegen Hegazy. Mostafa Mohamed benutte de penalty feilloos: 1-1.

Na de rust begon Congo wat sterker, maar ook Egypte kreeg nog wat kansen. In een helft met veel kleine overtredingen werd er niet meer gescoord en dus was het verlengen geblazen.

Rood Egypte

In de eerste helft van de verlenging was er een spijkerharde tackle van Egyptenaar Mohamed Hamdi. Hij kreeg weliswaar 'slechts' geel van scheidsrechter Abongile Tom uit Zuid-Afrika, maar omdat dit zijn tweede was moest hij het veld toch verlaten.

Mohamed Hamdi vertrekt met rood

Egypte, dat het nog steeds zonder de geblesseerde Mo Salah moet stellen, hield vervolgens stand in de verlenging en wist een penaltyserie af te dwingen.

Ook in de strafschoppenserie waren beide teams in evenwicht: 4-4 na de eerste tien strafschoppen. Voor Egypte miste alleen Mohamed, namens Congo-Kinshasa schoot Arthur Masuaku over het doel. Daarna bleven beide teams in evenwicht, het werd 5-5, 6-6, 7-7. De negende penalty van Egypte werd genomen door doelman Gabaski, die schoot via de lat over.

Zijn collega-doelman Lionel Mpasi-Nzau schoot de bal vervolgens in de kruising en besliste het duel: 8-7 na strafschoppen.

Guinee door

Eerder op de zondag plaatste Guinee zich al voor de kwartfinales. Mohamed Bayo tekende ver in de extra tijd voor de enige treffer van de wedstrijd tegen Equatoriaal-Guinea: 0-1.

Daarvoor had de veel scorende Emilio Nsue (vijf goals in de groepsfase) nog een uitgelezen kans op een voorspong van Equatoriaal-Guinea verprutst. Hij miste een penalty.