NOS Sport

Van Rouwendaal zwemt naar tweede WK-goud: 'Ik dacht: laten we iets geks doen'

IJzersterke Van Rouwendaal zwemt in open water ook naar WK-goud op vijf kilometer

Sharon van Rouwendaal heeft bij de WK in Doha ook de wereldtitel op de vijf kilometer openwaterzwemmen veroverd. Na een ijzersterke race versloeg ze de Australische Chelsea Gubecka dankzij een imposante eindsprint. Het brons ging naar de Braziliaanse Ana Marcela Cunha.

Afgelopen zaterdag had de 30-jarige Van Rouwendaal al voor de tweede keer in haar loopbaan de wereldtitel op de tien kilometer veroverd. Daarmee verdiende de olympisch kampioene van 2016 ook een ticket voor de Spelen van Parijs. De vijf kilometer is niet olympisch.

Veel meters op kop

Van Rouwendaal nam vandaag in Doha al vroeg de koppositie in handen en bepaalde in de eerste kilometers het tempo. Terwijl haar concurrenten achter haar voeten aan zwommen, bleef de Nederlandse nummer twee van vorig jaar uit het gedrang.

"Ik wist niet wat wat ik kon na de tien, ik was mentaal best wel moe. Maar ik dook erin en dacht: laten we gewoon iets geks doen, gewoon op kop zwemmen en dan af toe wat sneller", vertelde Van Rouwendaal na haar race.

Van Rouwendaal na tweede WK-goud: 'Dook erin en dacht: laten we iets geks doen'

In de slotfase viel Van Rouwendaal wel wat terug. De Australische Gubecka, de Amerikaanse Katie Grimes en de Spaanse María de Valdés zwommen zich naar voren, waarna de Nederlandse de vierde plaats in het treintje innam.

Bij de laatste boei koos Van Rouwendaal het spoor van Gubecka en op weg naar de finish had de Nederlandse na bijna een uur zwemmen veruit het beste eindschot.

'Extra leven'

"Ik kwam naast de Australische en zag dat ik kon winnen. Toen kreeg ik een extra leven en heb ik alles gegeven. Ik verraste mezelf wel dat ik er zó hard langs ging", aldus de zwemster, die na de finish eerst een paar minuten moest bijkomen. "Ik tikte aan en toen kwam alle pijn, het lactaat, mijn hartslag, de emoties. Na een minuut moest ik ook overgeven omdat ik zo diep was gegaan."

"Ik wilde dit gewoon supergraag, ik denk dat dat het verschil maakte. Ik wilde laten zien dat ik een van de besten ben. Ze waren mij even vergeten, maar nu ben ik de beste."

Het was de eerste keer dat Van Rouwendaal zich tot wereldkampioene kroonde op de vijf kilometer. Vorig jaar werd ze tweede bij de WK.

  • EPA
    Sharon van Rouwendaal
  • AFP
    Van Rouwendaal op weg naar de wereldtitel in Doha
  • AFP

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl