NOS NieuwsAangepast

AEX eindigt op recordstand ondanks spanningshaarden in de wereld

De AEX heeft het hoogste niveau ooit gehaald. Na maanden van stijging sloot de AEX vandaag op ruim 831 punten. Ondanks de problemen in de wereld, zoals de oorlogen in Oekraïne en Gaza en de aanvallen op koopvaardijschepen door Houthi-rebellen op de Rode Zee heerst er een optimisme bij beleggers. Hoe kan dat?

De beurs en de economie lopen niet gelijk met elkaar op. "Beleggers kijken verder, zo'n 9 tot 12 maanden," zegt Martine Hafkamp, directeur van vermogensbeheerder Fintessa. Ze zijn dus minder bezig met wat er nu speelt in de economie.

Hafkamp: "Je ziet dat de koers oploopt terwijl we bijvoorbeeld te maken hebben met ontslagrondes en ook de inflatie is nog niet helemaal onder controle."

Niet afremmen

Een belangrijk onderdeel van de stijgende koersen is de rentestand, die weer afhangt van de inflatie. De inflatie wordt steeds lager door ingrijpen van de centrale banken wereldwijd. Die verhoogden de rente in rap tempo, waardoor de economie afkoelt.

Inmiddels rekent de beurs op renteverlagingen nadat de baas van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, heeft aangekondigd dat die eraan komen. Ook in Europa zijn de renteverhogingen al op hold gezet en wordt er nagedacht over een verlaging.

Eerst was de verwachting dat de verlaging in de VS al in maart zou komen, maar de centrale bank wil afwachten wat de huidige maatregelen voor effect hebben. Corné van Zeijl, analist bij vermogensbeheerder Actiam: "De Amerikaanse centrale bank wil de economie niet afremmen als dat niet nodig is." De ontwikkeling op de beurs gaat volgens hem sterk afhangen van ontwikkelingen rondom de inflatie komend jaar.

Goede resultaten techsector

Het gaat ook goed met de resultaten van veel beursgenoteerde bedrijven, vooral in de techsector. De goede cijfers leveren beleggers veel rendement op. Chipmaker ASML is bijvoorbeeld een zwaargewicht in de AEX. Het bedrijf uit Veldhoven krijgt steeds weer veel orders binnen en dat leidt tot stijging van de koers.

De techbedrijven gaan in de toekomst volgens de deskundigen ook meer verdienen door de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, volgens Hafkamp de nieuwe "smeerolie" in de economische motor. Maar als directeur van een vermogensbeheerder waarschuwt ook: de techbedrijven trekken de kar, maar het is goed om als belegger ook te kijken naar andere bedrijven. "Je moet niet al je eieren in één mandje doen."

Meevallende recessie

Wat ook meespeelt bij een positieve stemming op de beurs is de tot nu toe naar verhouding meevallende recessie. Dat geldt vooral voor de Verenigde Staten. Van Zeijl: "Een jaar geleden wisten we zeker dat er een recessie zou komen, maar tegen alle verwachtingen in kreeg de economie in de VS juist een groeispurt."

De meevallende recessie komt doordat er nog steeds veel wordt geïnvesteerd in de economie, onder andere door de Amerikaanse overheid. "Eerst gaf president Trump heel veel geld uit, en nu doet Biden hetzelfde om de economie te stimuleren."

Die investeringen blijven waarschijnlijk nog wel even doorgaan, maar dat is geen garantie op het blijven doorgroeien van de beurskoersen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl