Een bijeenkomst vanmorgen in Hatay
NOS Nieuws

Herdenking en protest in Turkije, een jaar na zware aardbeving

In Turkije worden de meer dan 50.000 slachtoffers van de zware aardbeving een jaar geleden herdacht. Op verschillende plekken zijn er bijeenkomsten, zoals in de zwaar getroffen provincie Hatay. In de hoofdstad van Hatay, Antakya, werd tegelijk ook geprotesteerd tegen de autoriteiten omdat het vorig jaar veel te lang zou hebben geduurd voor er hulp kwam.

Volgens persbureaus verzamelden 10.000 mensen zich in Antakya. Om 04.17 uur, het tijdstip dat de eerste schokken te voelen waren, hielden mensen in alle vroegte een minuut stilte naast de ruïnes van een ingestorte moskee. Ze droegen foto's van hun omgekomen geliefden en plaatsten kaarsen tussen het puin van ingestorte gebouwen.

Betogers uitten hun woede op de overheid:

'Waarom waren ze er niet toen?'

Volgens demonstranten hebben de autoriteiten veel te weinig gedaan om huizen aardbevingsbestendig te maken. Ook is de hulpverlening volgens hen veel te traag op gang gekomen, en heeft dat mensen die onder het puin waren bedolven het leven gekost. Aanwezigen riepen: "Kan iemand mijn stem horen?" en: "We zullen niet vergeten, we zullen niet vergeten."

Toen functionarissen naar de herdenking werden geleid, ontstond een confrontatie tussen demonstranten en de politie. Boze betogers riepen dat bestuurders moeten aftreden, en dat ze niet welkom waren bij de herdenking.

Ook in andere steden in het zuidoosten van Turkije waren herdenkingen. In Adiyaman hielden massa's mensen een stille tocht langs een klokkentoren die het hele jaar stilstond op de tijd van de aardbeving.

Op X schrijft president Erdogan dat zijn regering vorig jaar onmiddellijk met alle beschikbare middelen hulp heeft geboden en benadrukt hij het belang van nationale eenheid. Hij noemt het de "ramp van de eeuw" en betuigt zijn medeleven aan slachtoffers en hun nabestaanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl