Kroonprinses Amalia
NOS Nieuws

'Amalia woont weer in Amsterdam'

Kroonprinses Amalia woont weer in Amsterdam, meldt Het Parool op basis van bronnen. Ze woonde vanwege een dreiging de afgelopen anderhalf jaar niet in haar studentenhuis in de binnenstad van Amsterdam. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil tegenover de NOS geen details kwijt over de veiligheidssituatie van de prinses.

In het najaar van 2022 kwam naar buiten dat de nu 20-jarige prinses niet in Amsterdam kon gaan wonen voor haar studie vanwege de dreiging. Ze bleef bij haar ouders wonen en kon alleen naar buiten om naar de universiteit te gaan.

Koning Willem-Alexander vertelde in de podcast Door de ogen van de koning onder meer dat de situatie er "heel hard had ingehakt" bij zijn dochter en zijn gezin. "De onzekerheid, de onvrijheid, dat is niet zoals je je kinderen wil opvoeden en wat je je kinderen wil meegeven", zei hij. Ook zei hij dat hij trots was op haar, om hoe ze het allemaal volhield.

Amalia zei bij haar bezoek aan Sint-Maarten vorig jaar dat ze het "normale leven, het leven van een student" miste en het erg moeilijk had:

Prinses Amalia reageert voor het eerst op bedreigingen: 'Nog steeds erg moeilijk'

Details over de overwegingen rond de mogelijke terugkeer van Amalia naar Amsterdam worden niet bekendgemaakt. Ook over veiligheidsmaatregelen rond haar studentenwoning, waar Het Parool over schrijft, wordt niets bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl