Amalia bij de start van het studiejaar, begin september in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Amalia kan vanwege dreiging het huis niet uit en woont niet in Amsterdam

Prinses Amalia woont niet in Amsterdam en kan 'eigenlijk' niet naar buiten. Dat hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima tegen de pers gezegd tijdens het staatsbezoek aan Zweden.

"Ze is het huis niet uit", zei koningin Máxima op een vraag hoe het was om Amalia niet meer in huis te hebben. "Dat heeft enorme consequenties voor haar leven. Dat betekent dat ze niet in Amsterdam woont en niet echt naar buiten kan. Het is voor haar geen studentenleven zoals andere studenten dat hebben. Ik ben echt heel trots op haar hoe ze dat allemaal volhoudt, moet ik eerlijk zeggen."

Koning Willem-Alexander noemde de situatie met zijn dochter "heel zwaar".

Kijk zelf wat het koningspaar over hun dochter zei:

'Ze kan het huis niet uit. Dat heeft enorme consequenties voor haar leven'

Premier Rutte noemt het "vreselijk nieuws". "Het is heel heftig, in de eerste plaats voor haarzelf", aldus de premier in een kort interview. Over de aard van de beveiliging en de bedreiging wil hij niets zeggen. Dat gebeurt nooit. "Maar iedereen die er mee bezig is, doet zijn uiterste best om het in goede banen te leiden.

Hier de reactie van Rutte:

'Ik kan u verzekeren dat iedereen zijn uiterste best doet om te zorgen dat Amalia veilig is'

Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid noemt het vreselijk dat Amalia zo zwaar moet worden beveiligd. "Ik garandeer dat onze veiligheidsdiensten dag en nacht keihard werken om haar veiligheid te waarborgen", schrijft ze.

De Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman noemt het nieuws vreselijk en onverteerbaar. "Een jonge vrouw van 18 wordt zo haar vrijheid en sociale leven ontnomen in de bloei van haar leven. Wat ben je dan een gewetenloze hufter."

Combinatie van signalen en niet naïef zijn

"Het Koninklijk Huis valt onder het centrale domein, dat betekent dat ze altijd worden beveiligd", zegt terrorisme-expert Jelle van Buuren in Nieuwsuur. "Meestal gebeurt dat op basis van dreigingsanalyses: zijn er concrete signalen dat er een dreiging is of niet?"

"Het kan zijn dat we hier een combinatie hebben van concrete dreigingssignalen en het idee van: we moeten niet naïef zijn, we moeten ons echt kunnen voorstellen dat een crimineel samenwerkingsverband zo'n actie zou kunnen uitvoeren. Terwijl een half jaar geleden de conclusie zou zijn dat zoiets niet gebeurt in Nederland."

Het is opvallend dat het Koninklijk Huis ervoor koos informatie over de bedreigingen tegen Amalia naar buiten te brengen, zegt hij. "Over het algemeen wordt hier niet over gesproken. Soms zie je dat bewindslieden worden beveiligd, dan wordt er gesproken over de oortjes die er in de buurt worden gezien. Maar eigenlijk wordt er nooit op ingegaan, en op een gegeven moment zijn ze weg en hebben we het er niet meer over."

Aanslag of ontvoering

Vorige maand werd na berichtgeving door De Telegraaf bekend dat de veiligheidsmaatregelen rondom prinses Amalia aanzienlijk waren opgeschroefd. Zij en premier Rutte zouden voorkomen in communicatie van de georganiseerde misdaad, die mogelijk wijst op plannen voor een aanslag of ontvoering.

Toen meldde de krant al dat Amalia niet in haar studentenhuis in Amsterdam woonde in afwachting van verder onderzoek. De Rijksvoorlichtingsdienst zei in een reactie tegen de NOS dat er nooit mededelingen worden gedaan over de beveiliging van personen en dat premier Rutte er dus ook niet op gaat reageren. Ook de politie en het Openbaar Ministerie doen geen uitlatingen over de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl