Prinses Amalia
NOS NieuwsAangepast

'Bescherming Amalia en Rutte opgeschroefd, aanwijzingen voor aanslagplannen'

De veiligheidsmaatregelen rondom prinses Amalia en premier Rutte zijn aanzienlijk opgeschroefd, meldt De Telegraaf. De twee zouden voorkomen in communicatie van de georganiseerde misdaad, die mogelijk wijst op plannen voor een aanslag of ontvoering.

In afwachting van verder onderzoek woont prinses Amalia niet in haar studentenhuis in Amsterdam, schrijft de krant. De Rijksvoorlichtingsdienst zegt in een reactie tegen de NOS dat er nooit mededelingen worden gedaan over de beveiliging van personen en dat premier Rutte er dus ook niet op gaat reageren. Ook de politie en het Openbaar Ministerie doen geen uitlatingen over de kwestie.

Briefwisseling Taghi en Mohammed B.

Volgens het dagblad heeft justitie ook zorgen over contact tussen Ridouan Taghi en Mohammed B, die tot levenslang is veroordeeld voor de moord op Theo van Gogh in 2004. De twee mannen sturen elkaar brieven, bevestigt Taghi's detentieadvocaat Thomas van der Horst.

Volgens De Telegraaf staan ze vol met verzen uit de Koran. Van B. is bekend dat hij al eerder brieven met Koranteksten aan medegedetineerden schreef. Justitie zou zich al langere tijd over de brieven van Taghi en B. buigen, maar niet weten of ze puur religieus zijn, of dat het versleutelde berichten betreft.

Taghi betwist "deze verdachtmakingen", reageert advocaat Van der Horst. De EBI, waar zijn cliënt vastzit, ziet volgens hem streng toe op de post. Als sprake zou zijn van geheime boodschappen, zou de EBI de verzending van de brieven weigeren, aldus Van der Horst. "Brieven van of aan B. zijn niet geweigerd." Bovendien is het contact tussen de twee mannen volgens Van der Horst niet intensief. "Het aantal brieven in ruim één jaar is op twee handen te tellen, waarvan slechts vier van mijn cliënt."

Mohammed B. en Taghi kennen elkaar uit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, waar B. bijvoorbeeld voor Taghi kookte. Volgens Taghi's detentieadvocaat Van der Horst betekent dat echter niet dat sprake was van contact.

De twee verbleven weliswaar op dezelfde afdeling, maar mochten volgens de advocaat nooit in dezelfde ruimte zijn. Taghi mocht sowieso niet meedoen aan gemeenschappelijke activiteiten, omdat hij in isolatie zat, zegt zijn detentieadvocaat. Als B. voor Taghi kookte, bracht gevangenispersoneel de maaltijd naar Taghi toe, legt hij uit.

Steun zoeken

In september 2021 werd B. overgeplaatst naar de terrorismeafdeling van De Schie in Rotterdam. Daarna zou de briefwisseling zijn gestart.

Opsporingsinstanties zijn bang voor het scenario dat Taghi steun zoekt bij Mohammed B. Een bron dicht bij het onderzoek zegt tegen De Telegraaf: "Wat beide mannen bindt: haat tegen de overheid."

VVD-Kamerlid Ulysse Ellian zegt in een reactie tegen de NOS dat hij zich zorgen maakt over de intensieve contacten tussen Mohammed B. en Ridouan T. "Dit is echt iets om bezorgd over te zijn. We moeten alles proberen om het contact onmogelijk te maken."

Minister Weerwind (Rechtsbescherming) laat weten dat het kabinet alles op alles zet in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Alle communicatie uit de EBI wordt volgens de minister gelezen, vertaald en geanalyseerd. "Niet alleen door de Dienst Justitiële Inrichtingen, maar ook door andere experts uit de veiligheidsketen." Daarnaast wordt communicatie tegengehouden "als dat juridisch kan".

Volgens Weerwind hebben we te maken met een "buitencategorie zware criminelen uit de georganiseerde misdaad, wat vraagt om een ander wettelijk kader voor detentie en toezicht dan waar we tot nu toe mee werken". Daarom komt hij op korte termijn met een voorstel voor meer toezichtmaatregelen en "indien noodzakelijk aangescherpte wetgeving".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl