NOS Voetbal

PSV-directeur Stewart gaat uit van zomers vertrek Bakayoko

Contractverlenging Ramalho bij PSV niet zeker: 'Kritisch kijken naar selectie'

Nog geen drie dagen na het sluiten van de transferperiode is Earnest Stewart, technisch directeur van PSV, alweer bezig met de volgende transferperiode. In Studio Voetbal reageert hij met een "nee, ik denk het niet" op de stelling dat Johan Bakayoko volgend jaar ook nog voor de club speelt.

Bakayoko maakt indruk bij de koploper van de eredivisie. Stewart: "Wat Johan op zijn leeftijd doet, is geweldig. Hij heeft voor de winterstop dertig topwedstrijden weggestouwd. Ook interlands met België." De technische man bij PSV verwacht dat andere clubs dat ook opvalt. Hij wil niet zeggen hoeveel de 20-jarige vleugelaanvaller op moet leveren.

Behoud Veerman en Ramalho laten gaan

Waar Stewart rekening houdt met een vertrek van Bakayoko, gaat hij er wel vanuit dat middenvelder Joey Veerman blijft. "We willen Joey heel graag behouden." Veerman heeft een contract tot 2026, maar legde vorige maand een contractverlengingsvoorstel van PSV naast zich neer.

Daarnaast wijst Stewart erop dat Nederland een opleidingsland is, waarin er rekening gehouden moet worden met verkoop van dragende spelers.

André Ramalho is een PSV'er wiens contract deze zomer al afloopt. Contractverlenging voor hem is allerminst zeker. Op de vraag of de verdediger een nieuw contract aangeboden krijgt, is Stewart duidelijk: "Op dit moment niet."

Johan Bakayoko (L) en Joey Veerman in oktober van dit jaar

Voormalig Amerikaans international Stewart neemt het nog wel op voor Ramalho. "Er zijn een aantal zaken die hij meeneemt voor de groep. Peter (Bosz, red.) stelt hem niet voor niets op." Om daaraan toe te voegen dat er elke transferwindow kritisch gekeken wordt naar de selectie, dus ook naar Ramalho.

Stewart noemt ook nog de naam van Armel Bella-Kotchap, de centrale verdediger die geblesseerd was en "over twee weken de concurrentiestrijd weer aan zal gaan".

Vertessen en Driouech

De 54-jarige Stewart kijkt niet alleen maar vooruit. Hij blikt ook terug op de afgelopen transferperiode, waarin aanvaller Yorbe Vertessen vertrok en vleugelspits Couhaib Driouech niet overkwam van Excelsior. En dat terwijl Noa Lang, een andere aanvaller, opnieuw geblesseerd is geraakt.

Bosz gaf aan dat hij ervan baalde dat hij in de wedstrijd tegen Ajax (1-1) geen snelle aanvaller in kon brengen. Stewart erkent dat PSV Driouech, de snelste speler in de eredivisie, wel had kunnen gebruiken. "Het is helaas niet gelukt."

Stewart over Driouech en vertrek Vertessen: 'Overwogen hem hier te houden'

Volgens Stewart is de transfer op meerdere vlakken afgeketst. Zo hadden PSV en Excelsior nog geen overeenkomst bereikt over de transfersom.

Bovendien was tijd een factor. Excelsior had immers nog geen vervanger kunnen vinden en PSV wilde de speler wel graag op tijd medisch testen. "Rond 20.00 uur, 20.30 uur werd de stekker eruit getrokken." De vraag of Driouech in de zomer alsnog komt, wordt niet afwijzend beantwoord door Stewart: "Zou kunnen."

Stewart heeft nog wel overwogen om Vertessen niet naar Union Berlin te laten gaan. Uiteindelijk vond Bosz het niet verantwoord om die transfer nog af te laten ketsen. Juist omdat Vertessen graag naar Duitsland wilde.

EK niet in gevaar voor Lang

En dus moet PSV het voorlopig doen met uitgedunde vleugels, want het zou zomaar kunnen dat Lang maandenlang is uitgeschakeld, meldt Stewart. Hij kwam nog wel met goed nieuws voor de Oranje-fan. "Het EK is niet in gevaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl