Brandweerlieden werken in Chili de klok rond de branden te blussen
NOS NieuwsAangepast

Latijns-Amerika kampt met hevige bosbranden, tientallen doden in Chili

Het dodental als gevolg van de bosbranden in Chili is flink opgelopen. Volgens de autoriteiten zijn er zeker 46 mensen om het leven gekomen. President Gabriel Boric verwacht dat het dodental nog verder zal oplopen. Meer dan duizend huizen zijn al verwoest.

Het leger is ingezet om de hulpdiensten te ondersteunen en te helpen met de evacuatie van inwoners van de kustregio's, waar de branden al verschillende woonwijken in de as hebben gelegd. Boric heeft in een televisietoespraak inwoners opgeroepen te luisteren naar de hulpdiensten en niet te aarzelen met evacueren.

De branden woeden onder meer in de centrale kustregio's Valparaíso en Viña del Mar. Over de branden bij Viña del Mar, een populaire stad onder toeristen, bestaan er vermoedens dat ze zijn aangestoken.

Hoewel er zicht is op betere weersomstandigheden, geeft dat volgens onderminister van Binnenlandse Zaken Manuel Monsalve geen garantie voor het beheersen van de brand. Hoge temperaturen, harde wind en aanhoudende droogte maken het de hulpdiensten lastig de branden te controleren. Ook bemoeilijkt het de evacuaties in de getroffen gebieden.

Sinds vrijdag geldt de noodtoestand in verschillende delen van het land. In vier gemeenten gold de afgelopen dagen ook een avondklok, maar die maatregel is weer ingetrokken. President Boric is afgereisd naar het gebied Valparaíso. De Chileense rampenbestrijdingsdienst voorspelt beter weer voor de komende tijd en stelt dat daarmee de intensiteit van de branden af zal nemen.

Veel mensen hebben hun huis verloren door de branden:

Doden bij bosbranden Chili, veel huizen verwoest: 'ik ben alles kwijt'

Zuid-Amerika heeft te maken met uitzonderlijke hittegolven. In het zuiden van Chili en Argentinië, in de regio Patagonië, steeg het kwik eind januari naar meer dan 40 graden Celsius.

De hoge temperaturen hebben zich vervolgens ook naar noordelijker regio's verspreid, ook Colombia heeft te maken met hogere temperaturen dan gemiddeld. Verwacht wordt dat de komende dagen ook Paraguay en Brazilië te maken krijgen met de hitte.

 • AFP
  Luchtfoto van een van de wijken in Viña del Mar die is getroffen
 • AFP
  In de stad Quilpué, ten oosten van Viña del Mar, probeert een man zijn huis te redden
 • EPA
  Verwoeste huizen in Viña del Mar
 • EPA
  Bewoners van Viña del Mar zien hoe het vuur steeds meer richting de huizen trekt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl